• 19/05/2024

Demir licht Amerikanen in over 3M, Snow World neemt Aspen in Wilrijk over

ZWIJNDRECHT – Gezien het samenwerkingsprotocol dat vorig jaar werd afgesloten tussen de Vlaamse overheid en het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), heeft Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, alle informatie met de EPA gedeeld over de illegale lozing van PFAS door multinational 3M in Zwijndrecht. Het is de eerste keer dat dergelijke milieuinformatie op zo’n schaal wordt gedeeld. Het betrokken productieproces ligt nog altijd stil.

Een productieproces met PFAS bij 3M is stilgelegd omdat er vorige week vastgesteld werd dat er illegale PFAS werd uitgestoten. Dit proces was eerder terug opgestart omdat de uitstoot van PFAS volgens experten verwaarloosbaar was. Dat blijkt na controles niet het geval te zijn. 3M heeft bijgevolg dit proces stopgezet.

Demir: ‘Het spreekt voor zich dat de uitstoot van illegale PFAS onaanvaardbaar is en het getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheidszin van 3M dat dit is kunnen gebeuren. Dit zal niet zonder gevolgen blijven.’

Naast het stilleggen loopt er momenteel ook een onderzoek naar hoelang 3M dit al wist zonder actief te melden aan de inspectiediensten. Daarenboven heeft minister Demir het volledige dossier en alle informatie aangeboden aan het Amerikaanse EPA in Washington DC. Daarmee geeft ze uitvoering aan het samenwerkingsprotocol dat ze vorig jaar in de Verenigde Staten ondertekende.

Het departement Omgeving heeft, na afstemming met departement Zorg, 3M eveneens opgedragen om de 330 ton producten op het bedrijf aanwezig te verwijderen door het af te voeren om te storten of te verbranden.

Deze tussenproducten zijn momenteel instabiel en moeten dus eerst nog een verwerking ondergaan naar een meer stabiele toestand vooraleer ze kunnen getransporteerd worden. Uiteraard zal er extra op toegezien worden dat dit proces met zo weinig mogelijk impact onder zeer gecontroleerde condities plaatsvindt.

SnowWorld, de marktleider op gebied van indoor sneeuwbanen, gaat de Wilrijkse skipiste ‘Aspen’ overnemen en omdopen naar SnowWorld Antwerpen. Vorig jaar werd Aspen al onderdeel van Alychlo, het investeringsvehicel van Marc Coucke, waar ook SnowWorld onderdeel van is.

CEO Wim Hubrechtsen: ‘Dankzij de overname zullen gasten van Aspen kunnen profiteren van een nog breder aanbod waaronder toegang tot de vijf Nederlandse locaties van SnowWorld. Dankzij de overname komt het totaal aantal indoor sneeuwbanen onder SnowWorld-vlag op acht te liggen, verspreid over vier landen.’

‘In Nederland zijn vijf sites te vinden, waaronder het onder Belgen bekende Landgraaf, Rucphen en Terneuzen. Daarnaast bieden wij sneeuwplezier in Frankrijk en Duitsland. Met de toevoeging van een site in België zetten we een belangrijke stap in de geografische spreiding van onze organisatie. Wij willen wintersport bereikbaar maken voor zo veel mogelijk mensen en dankzij SnowWorld Antwerpen kunnen we dat nog beter waarmaken.’

‘Vaste bezoekers van Aspen kunnen komende winter blijven vertrouwen op uitstekende sneeuw, hoogwaardige skilessen en winterse gerechten in het restaurant. Dankzij het schaalvoordeel dat wij als groep kunnen bieden, hopen we nog meer bezoekers enthousiast te maken voor sneeuwpret.’

Vanaf zondag 1 oktober kunnen bezoekers Aspen vinden onder een nieuwe vlag. Verplichtingen die Aspen is aangegaan in het verleden zullen worden voortgezet. (EM / Foto Snow World Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten