• 20/05/2024

Demir investeert in grond in Boechout, Lier, Mechelen, St-K-Waver en Vorselaar

BOECHOUT – Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving investeert 1,8 miljoen euro in projecten, die zorgen voor meer groen, minder verharding, sterkere steden en een toegankelijkere natuur in Vlaanderen. Door gronden en constructies aan te kopen, kunnen op het terrein ingrepen worden gedaan en worden plannen omgezet in de praktijk.

Via gerichte aankopen van gronden of infrastructuren kunnen missing links worden weggewerkt, kan verharding worden aangepakt, of kan de natuur toegankelijker worden gemaakt voor omwonenden en natuurliefhebbers. Dankzij deze strategische projecten kunnen de gebiedscoalities hun lokale projecten verder uitvoeren. Demir: ‘Jaar na jaar wordt het belang van robuuste en toegankelijke open ruimte en natuur duidelijker. Om in te ontspannen, maar evengoed om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. In heel Vlaanderen werken we op het terrein met vele partners samen om te zorgen voor meer openruimte, minder verharding, toegankelijke toegangspoorten tot onze natuur,… Met deze investering geven we de vele partners op het terrein de mogelijkheid om hun projecten verder uit te werken.’ Een overzicht van de projecten in onze provincie:

In totaal gaat er 136 020 euro naar de provincie Antwerpen en de gemeente Boechout voor de aankoop van gronden in de Molenbeekvallei, in de Antwerpse Zuidrand. De aanpak maakt een breed sociaal project mogelijk en de inrichting zal bijdragen aan een voedselbos, het herstel van natte natuur, waterretentie en verbetering van de toegankelijkheid voor de Molenbeekvallei tussen de Boshoek en de bossen van Ranst.

44 000 euro gaat naar Lier voor de aankoop van percelen in het landschapspark Pallieterland. De verwerving biedt de mogelijkheden om trage wegverbindingen naar de achterliggende wijken mogelijk te maken, en anderzijds zorgt het voor de verbinding met de Ringdijk. Het perceel kan ingericht worden met kleine landschapselementen en wandellussen. In totaal gaat 558 100 euro naar Mechelen voor de aankoop van het Bos van Loos en de verwerving van gronden langs de Ragheno-site ter hoogte van de Bautersemstraat. Het Bos van Loos, gekend als ‘het hof van Betzenbroeck’, is een kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van het stadscentrum, in de Sint-Albertuswijk van deelgemeente Muizen. Deze aankoop heeft tot doel de positie binnen het groenblauw netwerk in en rond de stad te versterken en biedt een antwoord op de nood aan toegankelijke groene ruimte. Daarnaast wordt een cluster percelen verworven om een eiland in de Ragheno-site te realiseren en de wijk te ontsluiten met een open boulevard op de Arsenaalverbinding.

Er gaat 44 725 euro naar Sint-Katelijne-Waver voor de aankoop van het Pasbrugbos, dat een belangrijke groenpool en luwteoase zal worden in de wijk Pasbrug, een dichtbevolkte wijk op de grens van Sint-Katelijne-Waver. De percelen worden na de aankoop als natuurgebied ingericht, opgewaardeerd en opengesteld als groene schakel in de Vrouwvliet-vallei. Er gaat 45 000 euro naar Vorselaar voor percelen in het hefboomproject Graafweide Schupleer. De verwervingssubsidie draagt bij tot belangrijke ruimtelijke doelstellingen: het realiseren van publiek toegankelijke trage verbindingswegen, ontharding van het valleisysteem door het verwijderen van weekendverblijven, visvijvers en paardenstallingen én de uitbreiding van natuur- en bosgebied ter realisatie van Natura 2000-doelen. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten