Demir, boos op federale regering, vertwintigvoudigt capaciteit voor vernietigen drugs
ANTWERPEN – Een vergunde afvalverbrandingsinstallatie dreef de laatste maand, op vraag van Zuhal Demir (N-VA, zie foto), Vlaams minister van Omgeving, haar verwerkingsmogelijkheden drastisch op zodat ze gelijktijdig niet één ton, maar vier tot vijf ton cocaïne kon verbranden. Nu wordt die capaciteit vertwintigvoudigd. Demir is boos op de federale regering omdat ze pas erg laat op de hoogte werd gebracht van het feit dat de capaciteit van de ovens veel te klein was.
Drugs die worden inbeslag genomen worden bewaakt door politie en douane. Door de oneindige reeks van inbeslagnames lag een enorme hoeveelheid drugs te wachten om vernietigd te worden. Bovendien was één oven buiten gebruik wegens onderhoudswerken. Om tegemoet te komen aan de vraag van de federale justitiediensten, de douane en beveiliging biedt Demir, die verantwoordelijk is voor verbrandingsovens in Vlaanderen, een antwoord op de erg uitdagende vernietiging van in beslag genomen drugs. Demir: ‘Het is nu aan de federale diensten om de aanvoer van de cocaïne op een veilige manier te organiseren.’
Dat het drugsprobleem brandt in Antwerpen staat buiten kijf. De daadwerkelijke verbranding van die cocaïne bleek echter een ander paar mouwen. Nadat eind november bleek dat de stock van in beslag genomen cocaïne gevaarlijk hoge proporties aannam, en de verbrandingsovens niet konden volgen, zocht en vond Vlaams minister voor Justitie en Handhaving en Omgeving Zuhal Demir een structurele oplossing om de capaciteit van de verbrandingsovens structureel te verhogen.
Ondanks de hoge stock en de nog grote hoeveelheden in beslag genomen cocaïne in december en januari, werd de stock vandaag nagenoeg weggewerkt, bevestigen de bevoegde diensten.
Zo komt Demir tegemoet aan de grote veiligheidsproblemen die gepaard gaan met grote inbeslagnames.
Demir: ‘Het toont een minimum aan respect voor onze politie- en veiligheidsdiensten dat we de in beslag genomen cocaïne ook zo snel mogelijk verbranden. In de eerste plaats voor hun geleverde werk maar ook omwille van de veiligheidsproblemen die zo een stockage met zich meebrengt. Niemand wil dat drugsbendes de in beslag genomen cocaïne nog trachten terug te halen.’
Daarom nam de minister via de OVAM en de sector initiatief om de verbrandingscapaciteit te laten verhogen naar twintig ton per week indien dat echt nodig zou zijn. Hiervoor worden nu de nodige structurele afspraken gemaakt met de exploitant en de diensten van de douane en het parket. Demir: ‘Indien de federale diensten me eerder op de hoogte hadden gesteld, hadden we dit probleem al langer kunnen aanpakken en hadden we bepaalde veiligheidsrisico’s kunnen vermijden. Niettemin is het goed dat een stevige verbrandingscapaciteit in gereedheid is.’ (EM)