Delegatie Za-Kpota tot zondag op bezoek bij stedenbandpartner Hoogstraten
HOOGSTRATEN – Gisteren kwam een delegatie van Za-Kpota, een plaats in Benin, aan in Hoogstraten. De gemeente is sinds 2014 stedenbandpartner van Hoogstraten. De gasten werden gisteravond verwelkomd op het stadhuis. Hun agenda zit goed vol. Zo is er onder meer morgen een bezoek gepland aan IOK en op donderdag aan Coöperatie Hoogstraten.
Benin is een klein landje in West-Afrika dat verscholen ligt tussen Togo en Nigeria. Het is een divers land, waar vele tradities en culturen hoog in het vaandel worden gedragen. Benin is de bakermat van de voodoocultuur. Za-Kpota is één van de 77 gemeenten (communes) in Benin. De gemeente ligt in het departement Zou en telt meer dan 80 000 inwoners.
Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft): ‘Vorig jaar werd een delegatie van jongeren uit Hoogstraten nog zeer gastvrij ontvangen in Za-Kpota. Het was de bedoeling dat ook een afvaardiging van onze stad een bezoek zou brengen maar die reis werd geannuleerd omwille van COVID. Ik ben dan ook blij dat wij op onze beurt de mensen van Za-Kpota hier bij ons mogen ontvangen. Er zitten een paar nieuwe gezichten bij. Ikzelf ben in 2017 naar Benin gegaan en ik kon daar vaststellen dat onze samenwerking wel degelijk loont. Ik ben fier op wat wij de voorbije acht jaar samen hebben gerealiseerd. De laatste jaren hebben we andere accenten gelegd en zetten we vooral in op het klimaat.’
Felicien Danwougnan, burgemeester van Za-Kpota: ‘Wat aardbeien zijn voor Hoogstraten zijn sinaasappelen voor Za-Kpota. Ook landbouw speelt een belangrijke rol in mijn dorp. Landbouwers werken in coöperaties. Maar er zijn ook andere knelpunten die we de voorbije jaren hebben weggewerkt. Wie aangifte moest dan in verband met zaken die met de burgerlijke stand te maken had, diende jarenlang een hele tijd te wachten. Die wachtlijsten zijn nu weggewerkt. Er zijn al een aantal verbroederingen geweest tussen jongeren van Hoogstraten en van Za-Kpota. Talrijke verwezenlijkingen bewijzen dat onze beslissing van 2014 om samen te werken, geen vergissing is geweest. We hebben al veel gerealiseerd maar er is nog een hele weg te gaan. Het klimaat heeft een grote invloed gehad. Daarom hopen we zeer vlug met een nieuw klimaatprogramma aan de slag te kunnen gaan.’
Faye Van Impe (N-VA), schepen van mondiale samenwerking: ‘Acht jaar geleden hebben we deze samenwerking aangegaan om van elkaar te kunnen leren. Er komen nog moeilijke jaren aan. Niet alleen voor de landbouwers van Za-Kpota of van Hoogstraten maar van over heel de wereld. Alleen door samen te werken kunnen we proberen om daaraan te weerstaan.’ De samenwerking werd indertijd opgezet in overleg met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Er is zowel een federaal, een Vlaams als intergemeentelijk programma. Delegatieleider Rufine Dagbenombakin: ‘We hebben ervoor gezorgd dat plaatselijke handelaars een eerlijke prijs krijgen voor de producten die ze te koop aanbieden. Vaak deden ouders niet de moeite om bij een geboorte hiervan een melding te doen bij de burgerlijke stand. Door de decentralisatie en de mogelijkheid om dingen digitaal te regelen is daar verandering in gekomen.’ De jongeren uit Hoogstraten die vorig jaar een bezoek brachten aan Za-Kpota (op de foto met de burgemeesters) waren ook aanwezig bij de ontvangst op het stadhuis. Volgend jaar staat een nieuw bezoek geprogrammeerd. Meer info via https://www.hoogstraten.be/jongerenreis.
Edwin MARIËN