• 16/07/2024

Definitief ontwerp Scheldeboorden-zuid goedgekeurd

ANTWERPEN – Het college keurde het definitief ontwerp voor het deelgebied zuid van het project Scheldeboorden Linkeroever goed. Dat omvat de Beatrijslaan, van de Galgenweellaan tot de grens met Burcht. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken er in de tweede helft van 2025.

Om Antwerpen te beschermen tegen mogelijke toekomstige overstromingen, verhoogt De Vlaamse Waterweg de dijken langs de Schelde, als onderdeel van het Sigmaplan. De stad maakte een Masterplan op om de Scheldeboorden na deze dijkverhoging om te vormen tot een zes kilometer lang park. Dat Masterplan wordt nu uitgewerkt in concrete plannen.

Het projectgebied bestaat uit 3 deelgebieden: Scheldeboorden-noord (van Sint-Annabos tot Charles De Costerlaan), -midden (van Charles De Costerlaan tot Galgenweellaan) en -zuid (van Galgenweellaan tot Burcht).

Het middendeel – Frederik Van Eedenplein en omgeving – komt pas als laatste aan de beurt. Het ontwerpproces daarvoor zal vermoedelijk in 2025 kunnen worden opgestart. Voor het deelgebied zuid keurde het college nu het definitief ontwerp goed.

De drie belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp zijn: de Scheldewandeling, een optimale integratie van de bestaande verkeersstromen, en het doortrekken van het mozaïeklandschap.
Na het ophogen van de dijk wordt deze verbreed en komt er een wandelpad met rustplekken en bankjes. Hier kan je in de toekomst een mooie wandeling maken, met zicht op de grote waterpartijen.

Met uitzondering van één exemplaar blijven de bomen hier behouden. Ter hoogte van het Burchtse Weel komt er een groot aantal bomen bij. Verder onderzoek moet uitwijzen wat op het vlak van groen ter hoogte van het Galgenweel mogelijk is. Daar moet immers rekening gehouden worden met de wind, die de zeilboten er nodig hebben. Tenslotte komt er langs de zijde van de welen ook een voetpad, zodat alles goed bereikbaar blijft.  

Afbeeldingen stad Antwerpen ©BureauBasSmets

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten