• 14/07/2024

Deense jeugdspelers kleuren het Victor JOT-toernooi badminton in Edegem

EDEGEM – Dit paasweekend is de internationale top van het jeugd-badminton aan het werk op het ‘Victor Junior OLVE Tournament’ in Edegem. Wij volgden de Deense afvaardiging. Hoe zouden deze vier jonge badmintonners het er van afbrengen bij het betwisten van zoveel wedstrijden (met rechtstreekse uitschakeling) in twee en een halve dag. Aan talent en inzet ontbreekt het hen geenszins.

Sophia Loudrup, de Deense ‘rising star’ en vlotte jongedame in het damesbadminton neemt buiten het enkelspel ook deel aan het bubbelspel, alsook aan het gemengd dubbel.

In het gemengd dubbel (XD-U17) speelt zij voor het derde jaar samen met Birk Norman (eveneens U17). Zij kennen elkaar dan ook door en door.

Het duo Loudrup – Norman stootte vlot door naar de halve finales. Daar stootten zij op een zeer sterkt Frans duo, Mathilde Pinna en Rayan Benaissa. De wedstrijd werd beslist in een spannende driesetter, waarin de Denen uiteindelijk de duimen moesten leggen voor de Fransen die de wedstrijd, vooral door hun onverwoestbare verdediging, in hun voordeel beslisten.

Sophia Loudrup en Birk Norman

Beter verliep het voor Birk Norman in het dubbelspel, waarin hij samenspeelde met de Fransman Rayan Benaissa. Zij wonnen de finale …

Het enkelspel was voor Birk Norman minder succesvol. Na een vlotte winst in de eerste set, verloor hij zijn eerste enkelwedstrijd tegen de Duitser Jakob Sjøblom in drie sets, wat hem de uitschakeling kostte.

De Deense U17 spelers Birk Norman en Sophia Laudrup

 

Niettegenstaande het drukke wedstrijdschema, vond Sophia Loudrup tijd voor een kort gesprek:

‘Op mijn zevende ben ik begonnen met badminton, maar sport trok mij al vroeger aan. Daarvoor had ik al geprobeerd of voetballen of turnen iets voor mij was, maar dat beviel mij niet echt. Toen ik vernam dat onze lokale badmintonclub op zoek was naar nieuwe leden, heb ik dat eens geprobeerd en die sport leek mij goed te liggen … Het is, zeker in competitie, een sport waarbij een enorm reactievermogen nodig is. De tijd om de shuttle te bereiken en correct te spelen is veel korter dan je bij tennis hebt. Coördinatie tussen geest en lichaam is cruciaal: er is meer kracht en energie nodig voor badminton dan de meeste mensen denken. Het is dan ook niet abnormaal dat blessures aan schouders en andere ledematen de kop opsteken. Voor twee jaar had ik last van ontstekingen. De oorzaak lag in het feit dat ik te hard trainde in de periode dat mijn lichaam nog niet volgroeid was … De combinatie van studies en sport is niet gemakkelijk. De toekomst zal uitwijzen waar de meeste aandacht naartoe zal gaan. Het trainen voor en deelnemen aan competitiesport neemt alle vrije tijd in beslag. Er blijft weinig tijd over voor mijn familie. Ook voor mijn ouders is het dikwijls moeilijk omdat ik ze niet zoveel zie zoals zij zouden willen doordat ik zoveel tijd besteed aan de sport. Maar zij steunen mij op alle mogelijke manieren. Tijd vrijmaken voor vrienden kan ook niet, maar gelukkig heb ik veel vrienden in de sport … Ik speel tussen de 10 en 15 toernooien per jaar waarvan ook enkele in het buitenland, en dat komt boven op de twee competiewedstrijden per maand. De Deense cultuur is niet direct diegene die op wereldreizen is gericht, daarom speel ik voornamelijk in Denemarken. Toch zijn buitenlandse toernooien belangrijk om voldoende rankingpunten te halen … Voor een wedstrijd heb ik geen bepaalde rituelen, maar naast goed opwarmen zonder ik mij een tiental minuten af, om tot rust te komen … Ik heb enorm veel bewondering voor Camilla Marin (Deense badmintonspeelster), omdat zij fysiek sterker is dan welke andere speelsters ook en haar gedrevenheid is ongezien. Badminton als sport is ideaal voor iedereen die niet benauwd is om hard te trainen. Ik koos voor badminton om de beste versie van mijzelf te worden: het is voor mij de sport die het beste in mij bovenhaalt. Het lijkt wel een soort virus … Badminton is er voor iedereen. Het is een prachtige binnensport en daardoor onafhankelijk van het weer en de seizoenen.  Als je er mee begint, zul je er zeker vrienden aan overhouden …’ 

Sophia Loudrup in actie

Hoe verliep het toernooi voor Sophia Loudrup:

In het dubbelspel (WD-U17) won zij aan de zijde van de Oekraïense Sofiia Bielobrovshuk alle wedstrijden tot en met de finale tegen het Duitse duo Juna Bartsch en Marie Fein. 

In het enkelspel won zij al haar wedstrijden. Alleen de kwartfinalewedstrijd tegen het Belgische talent Lea Dauphinais, op zaterdagavond werd een driesetter. De vermoeidheid speelde haar in de tweede set parten waardoor zij even de concentratie verloor. Maar Sophia zette alles recht in de laatste set. Helaas dus geen halve finale voor onze landgenote. 

Sophia won de finale tegen de Duitse Victoria Dübendorfer, weerom in twee sets.

Sophia Loudrup op (foto L) Winnares enkelspel dames met rechts van haar Victoria Dübendorfer (foto R) Op het hoogste schavotje met ploeggenote Sofiia Bielobrovshuk

Fantastische prestaties dus voor de Deense U17 spelers:

Sophia speelde dit toernooi in totaal 16 wedstrijden waarvan zij er 15 won. Resultaat: toernooiwinst zowel in reeks WS-U17 als in de reeks WD-U17.

Birk speelde elf wedstrijden en won er tien van. Toernooiwinst was er voor hem in de reeks MD-U17.

Naast de U17 spelers waren er ook twee Deense deelnemers bij de U15. Met Marie Faust Kjær en Marvin Jakob Galan Mogensen staat er weer een Deens duo klaar om binnenkort in de reeks U17 te schitteren.

Op beide foto’s  Marvin Jakob Galan Mogensen (L) en Marie Faust Kjær (R)

En schitteren deden zij op de slotdag van het toernooi: zij bewezen eens te meer dat badminton in Denemarken op een zeer hoog peil staat.

Marie Faust Kjær en Marvin Jakob Galan Mogensen wonnen het dubbel gemengd bij de U15.

Marvin Jakob won ook nog de finale van het enkelspel U15 alsook dat van het jongens dubbel waarbij hij ploeg vormde met onze landgenoot Seppe Daemers.

Marvin Jakob mocht maar liefst drie maal als winnend finalist op het podium. Links: met Marie Faust Kjær – Rechts: met Seppe Daemers.

Ivo VAN DE KORPUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten