Deelnemers aan lerend netwerk voedselhulp bezochten Herentals en Merksplas
HERENTALS – Een twintigtal OCMW’s en verenigingen uit de regio Kempen nemen deel aan het lerend netwerk voedselhulp, georganiseerd door Welzijnszorg Kempen en Foodsavers Kempen met steun van Vlaanderen Circulair. Vandaag stond er een rondrit op het programma, waaraan werd deelgenomen door een 45-tal mensen.
Tijdens de rondrit kwamen de deelnemers meer te weten over hoe vzw De Dorpel in Herentals en Welzijnsschakel De Oversteek in Merksplas met vrijwilligers naast voedsel bedelen ook inzetten op een warm welkom, een luisterend oor, ontmoeting en verbinding en sociale dienstverlening.
Door halt te houden aan het nieuwe magazijn van Foodsavers Kempen (zie foto) in Herentals zagen ze met eigen ogen het logistieke proces achter het verzamelen en verdelen van voedseloverschotten en Europese hulpgoederen.
Foodsavers willen vermijden dat voedseloverschotten op de afvalberg belanden of laagwaardig worden gevaloriseerd. Verlies van voedsel is een verlies van schaarse grondstoffen. Daarom verzamelen Foodsavers overschotten bij producenten, veilingen, supermarkten en bedrijven. De kwaliteitsvolle voeding die ze ophalen, verdelen ze via sociale organisaties zoals voedselbedelingen en sociale kruideniers, onder mensen in armoede.
Voor de verzameling en verdeling van de voedseloverschotten werven Foodsavers mensen aan die moeite hebben om een job te vinden. Zo vinden zij werk als logistiek medewerker. Dankzij hun nieuwe job vinden mensen de nodige structuur en stabiliteit om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Foodsavers zijn organisaties en mensen die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten. Ze creëren sociale tewerkstelling en hebben aandacht voor armoede.
Severine Appelmans van Welzijnszorg Kempen: ‘Met het lerend netwerk bieden we de OCMW’s en voedselhulpinitiatieven een plaats om van gedachten te wisselen en van elkaar te leren.’
Maandelijks haalt Foodsavers 20 000 kilogram aan niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op voor sociale organisaties in de regio, vooral bij supermarkten.
Josée Van Aert, vrijwilliger van Welzijnsschakel De Oversteek: ‘We zijn fier en tonen met plezier onze werking. Met onze vrijwilligers zorgen we in Merksplas driewekelijks voor een voedselpakket voor 56 gezinnen.’
‘Elke dinsdag komen 25 gezinnen fruit, groenten en diepvries ophalen. We organiseren ook creatieve- en kookworkshops.’
‘Er is een tweedehandswinkel en een Fietsbieb waar je kinderfietsen goedkoop kan lenen. We krijgen veel dankbaarheid terug van de gezinnen.’
Frederik Pollet van Welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je van Hoogstraten: ‘Wij komen graag kijken hoe de anderen zich organiseren. ‘
‘Goede praktijken uitwisselen is altijd interessant. We zijn hier met verschillende vrijwilligers want meer ogen zien meer.’
Brigitte Peremans (Merret Anders), voorzitter van het bijzonder comité in Meerhout: ‘Voedsel is duur en gezond eten belangrijk, ook voor wie in armoede leeft. We leren graag bij. Elk detail telt zodat mensen zich welkom voelen.’ (EM / Foto Foodsavers Kempen & Welzijnszorg Kempen)