• 12/07/2024

default

 Deelnemen aan toffe activiteiten op 23 plaatsen in onze provincie tijdens archeologiedagen

ANTWERPEN – Tijdens de Vlaamse Archeologiedagen ontdek je van vrijdag 26 tot zondag 28 mei verspreid over de provincie Antwerpen alles rond archeologie. Op 23 plaatsen in onze provincie neem je deel aan toffe activiteiten.

Voor de zesde keer organiseren de vijf Vlaamse provincies de Archeologiedagen, in samenwerking met de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA). Samen met gepassioneerde lokale actoren zetten ze het belang van archeologie in de kijker. Je krijgt een inkijk in het archeologische wereldje en kan er tijdens workshops actief aan deelnemen. Het aanbod is bewust laagdrempelig gehouden en geschikt voor jong en oud, specialist of nieuwsgierige liefhebber.

Enkele tips: in het Antwerpse provinciehuis zet de gratis expo EIGEN/AARDIG een 100-tal werken uit de provinciale kunstcollectie en stukken uit het Provinciaal Archeologisch Depot in de kijker. Stukjes geschiedenis van de stad Antwerpen ontdek je aan de burchtzone rond het Steen of in de kelders van de firma Konhef. Voor een blik op het vroegere dagelijkse leven kan je in Zoersel, Brecht of Bornem terecht. Kinderworkshops vind je dan weer in Turnhout, Kontich en Mechelen. Het volledige overzicht:

*ANTWERPEN: Every Collection Hides another Collection (Provinciehuis), Archeologische site burcht van Antwerpen (toegang onder de trappen van het Noorderterras), het grootste verborgen monument van Antwerpen: de citadel of dwangburcht van Alva (Konhef vzw)

*BEERSE: expo houtbouw in de Kempen in Transfo2340 (Hof Bauwens van der Boyen), archeologiedagen in het Kempuseum

*BORNEM: Archeologie in Klein-Brabant (Bornem en Puurs-Sint-Amands), een overzicht aan de hand van teksten, foto’s en vondsten (Sint-Margarethakerk Wintam)

*DEURNE: tentoonstelling (kijkkast) over het massagraf van honden in het Rivierenhof, Adolf Goossens (VolXmuseum)

*GROBBENDONK: het Mercuriuspad krijgt een nieuwe jas (bibliotheek)

*HEMIKSEM: officiële opening van de Archeologiekamer (Heemmuseum Heymissen)

*HERENTALS: een bijzonder fibula (Dorpshuis Noorderwijk)

*KONTICH: metaaldetectie. Workshop voor kinderen (archeologische site Maessite), opgraving van een V1-bom (Gemeentehuis, zie foto)

*MECHELEN: Precious Pots and Heavy Metal (Hof Bauwens van der Boyen), 30 jaar MVSA, 600 jaar kookpotten en Iedereen archeoloog (Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie)

*SINT-KATELIJNE-WAVER: boeren op het Ijzerenveld. Waar de ijzertijd en de middeleeuwen elkaar ontmoeten (Borgerstein).

*TURNHOUT: graven naar botten van je eigen fantasiedier, maak je eigen heksenfles, de eerste Europese heksenfles geeft haar geheimen prijs (Taxandriamuseum)

*WESTERLO: het archeologische verhaal van Westerlo onthuld (Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Doorn Oevel)

*ZOERSEL: De boer… hij ploegde voort, de archeoloog… hij vertelt het voort (Lindepaviljoen).

Alle info over deze activiteiten op  https://www.archeologiedagen.be/

Edwin MARIËN

Foto Streekvereniging Zuidrand

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten