• 15/07/2024

De zondagmarkt in Heist-op-den-Berg bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd

HEIST-OP-DEN-BERG – Vanochtend werd de aftrap gegeven voor de viering van 50 jaar Heistse zondagsmarkt. Bovendien werd de winnaar van de wedstrijd rond de marktslogan bekendgemaakt.

Tegelijk lanceerde men een marktzoektocht voor kinderen: een jacht naar de verloren schatten van de markt. Wie alles kan oplossen en een speciale schatkaart invult, krijgt een smakelijke beloning.

In 1974 werd op het Cultuurplein aan de Bergstraat in Heist een dierenmarkt opgericht door Lange Gust, die al snel uitbreidde met groenten uit hun eigen hof die mensen te koop aanboden.

De markt verhuisde ook snel naar de Eugeen Woutersstraat en omliggende straten. 50 jaar later is de Voddemèt uitgegroeid tot een bijzondere aantrekkingspool voor Heist-op-den-Berg die op zonnige zondagvoormiddagen meer dan 10 000 bezoekers mag verwelkomen.

Om die halve eeuw zondagse markt te vieren werd een feestprogramma samengesteld  dat in de vrieskou op de markt werd voorgesteld.

Eva Van den Brande (Open Vld, rechts op de foto), schepen voor economie: ‘Vandaag is de markt een mengeling van particulieren en commerciële handelaars met een belangrijk aandeel in planten en ander groen voor de tuin.’

‘Dat is soms een moeilijk evenwicht maar is misschien het succes van de markt. Ik ben net even oud als de Voddemèt en in onze kindertijd gingen we op zondagvoormiddag in Heist-centrum nummerplaten spotten van om ter verst: Nederland, Frankijk en Duitsland en soms Bulgarije of Roemenië.  Zelfs op een vriesdag als vandaag, zie je dat de markt nog redelijk wat volk aantrekt.’

Om jonge gezinnen naar de markt te lokken is er vanaf zondag 28 januari tot en met zondag 18 februari een zoektocht naar letters aan de verschillende kramen die samen een slogan vormen.

Wie het antwoordblad hier downloadt en correct binnenbrengt voor vrijdag 23 februari, krijgt een voucher voor een lekkere verrassing op de markt. Ook op het onthaal van de Dienst Toerisme vind je alle info.

Van den Brande: ‘In winkels zijn plastiek zakjes haast verdwenen maar op de markt zie je ze nog wel veel. Op 50 jaar Voddemèt en 75 jaar maandagmarkt zijn er ongeveer acht miljoen zakjes uitgedeeld. Daarom willen we tijdens ‘mei plastiekvrij’ een herbruikbare tas lanceren met een eigen slogan.’

‘Dat wordt ‘Welle hemme alles in Heist, ok ne nieve kabbas’, bedacht door Evelien Clé en door Heistenaars gekozen uit elf verschillende inzendingen.’

Evelien kreeg voor haar keuze een ruiker bloemen van Eva Van den Brande. Vanaf mei zal deze herbruikbare tas via verschillende kanalen te koop aangeboden worden.

Hoogtepunt van 50 jaar Voddemèt wordt de ‘super-de-luxe marktdag’ op zondag 1 september met een springkasteel en andere animatie op de markt, waarbij de marktkramers beloofd hebben om hun beste kostuum aan te trekken.

Omdat de Voddemèt ontstond als dierenmarkt worden organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren dan extra in beeld gebracht, zoals het ezelsasiel Balkenende, V.O.C. Neteland en andere organisaties. Op zondag 20 oktober wordt het feestjaar afgesloten met veel toeters en bellen op de markt.

Maurits WOUTERS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten