• 27/05/2024

De Wever treedt op tegen geluidsoverlast in Ekeren en Antwerpen, feest in Wilrijk

ANTWERPEN – Burgemeester Bart De Wever (N-VA) besliste om twee drank- en eetgelegenheden, één aan de Leugenberg in Ekeren en een andere op de Oude Koornmarkt in Antwerpen maatregelen op te leggen omwille van herhaaldelijke geluidsoverlast.

Woordvoerder Johan Vermant: ‘De politie stelde bij verschillende controles vast dat de uitbating van een horecagelegenheid aan de Leugenberg de openbare orde verstoort. Niet alleen waren er op korte termijn meerdere klachten rond geluidsoverlast, er waren ook vaststellingen van nachtlawaai. De luide muziek was telkens hoorbaar in de ruime omgeving. Het volume van de muziek, die afkomstig bleek van de feestzaal, werd tijdens twee controles stiller gezet nadat de aanwezigheid van de politiepatrouille werd opgemerkt.’

‘Ook bij de uitbating van een drank- en eetgelegenheid op de Oude Koornmarkt waren er vaststellingen met betrekking tot geluidsoverlast. Meermaals stelde de politie vast dat er luide muziek werd gespeeld binnen of op het terras. De muziek van deze georganiseerde muziekevenementen was duidelijk hoorbaar vanop de openbare weg en de omliggende terrassen. Na elke vaststelling werd een van de uitbaters aangesproken over de geluidshinder, evenwel zonder dat dit leidde tot een aanpassing. De politie vernam verder dat de aanhoudende overlast ook zorgde voor groeiende frustraties.’

Aangezien de burgemeester op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet maatregelen kan treffen als de openbare rust in het gedrang komt, besliste hij sancties te nemen, die zich richten op de geluidsoverlast. Zo moet de uitbater aan de Leugenberg erop toezien dat alle ramen, met inbegrip van het dakraam, gesloten blijven tijdens elektronisch versterkte liveoptredens.

Ook bij de inrichting op de Oude Koornmarkt moeten de schuiframen gesloten blijven tijdens liveoptredens. Bovendien zijn gedurende drie maanden na betekening van het besluit alleen binnenoptredens toegestaan. Na deze periode mogen er opnieuw akoestische optredens plaatsvinden op het terras mits hiervoor een geldige toelating is aangevraagd. Bij niet-naleving van deze voorwaarden, mag de politie het optreden stopzetten gedurende een jaar na de betekening.

Daarnaast moeten beide uitbaters een geluidsbegrenzer laten installeren op de vaste muziekinstallatie die verplicht gebruikt moet worden tijdens deze optredens. De begrenzer moet bovendien door de politiediensten verzegeld kunnen worden. De plaatsing van deze begrenzer en de afstelling vooraf dient door een bevoegde en gekwalificeerde onderneming te gebeuren en moet gecontroleerd worden door de dienst Leefmilieu van de politie.

De jaarmarkt vormt het orgelpunt van een feestelijke periode in Wilrijk. Vanaf zaterdag 5 augustus draait de zomerfoor op de Bist. De jaarmarktfestiviteiten beginnen op zondag 13 augustus, met een kinderrommelmarkt, optredens en dans- en meezingfeest ‘Swinging Bist’.

Op maandag 14 augustus start de jaarmarkt met de gebruikelijke veetentoonstelling en feestmarkt, terwijl de kermis de ganse dag op volle toeren draait. Op de Bist kan je genieten van de muziek van onder meer Zannemie & de Bende, Jackson Jeffrey Jackson en Paljaz. ‘s Avonds zorgt Regi voor het orgelpunt. Hij bouwt om 21.30 uur een dancefeestje op de Bist. Een uur later, om 22.30 uur, wordt de jaarmarkt afgesloten met het traditionele vuurwerk (zie foto). En dan is er nog het derny-event. Lees hiervoor: https://antwerpspersbureau.be/lotte-kopecky-trekpleister-op-derny-event-in-wilrijk/. Info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-wilrijk-1/jaarmarkt/jaarmarkt-wilrijk-overzicht. (EM / Foto Tom CORNILLE)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten