• 19/06/2024

De Wever sluit pand in Provinciestraat, Duvelsplein krijgt beeld ‘De Buurt’

ANTWERPEN – Het Antwerps schepencollege bevestigde het besluit van burgemeester Bart De Wever (N-VA, zie foto) om café Den Bunker in de Provinciestraat te sluiten voor een periode van twee maanden, tot en met vrijdag 18 maart, wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Nadat de politie vermoedde dat er een transactie van verdovende middelen had plaatsgevonden, controleerde ze een persoon die dit pand had verlaten. Deze persoon gaf spontaan toe dat hij voor tien euro hasjiesj had gekocht in de gang van het pand. Diezelfde dag ging de politie over tot een controle. Bij het binnengaan troffen ze de verkoper aan, die tevens meldde dat hij de uitbater is. De drankgelegenheid oogde zeer onhygiënisch, rook naar schimmel en de toiletten waren erg vuil. De gelagzaal was sober ingericht met her en der water op de vloer en er waren geen ramen. De koeltogen met drank waren niet in werking. Daarenboven lag er in de kast onder de schenktoog een rol vershoudfolie die overeenstemde met de folie van de verpakking waarin de hasjiesj van de koper werd aangetroffen. Verder ontdekte een drughond in de berging achter de schenktoog een verborgen ruimte. Hierin lagen een verpakking met 183,77 gram cannabis en één met 214,95 gram hasj, twee precisieweegschalen, een blauwe zak identiek aan degene met de grotere hoeveelheid cannabis, een mes en twee zakken met restanten van verdovende middelen. De uitbater, die al eerder gearresteerd was voor gelijkaardige feiten op dezelfde locatie, werd gearresteerd en voorgeleid.

Op het nieuw aangelegde Duvelsplein in Merksem kan je voortaan het gerestaureerde beeld ‘De Buurt’ bezichtigen. Het beeld kent al een rijke geschiedenis in Merksem.

Gilbert Verstraelen (Vooruit), schepen van cultuur: ‘Op 19 september 1980 kwam het Gemeentebestuur van Antwerpen samen in de wijk Oud-Merksem om het nieuwe beeld ‘De Buurt’ in te huldigen. Het beeld van kunstenaar Marcel Breckpot werd aan de bewoners van de wijk geschonken ter gelegenheid van de toen traditionele Duveltjeskermis. Het kreeg een plaats op het speelterrein in de Borrewaterstraat en is geïnspireerd op typische wijkfiguren. Het drukt verbondenheid en samenhorigheid uit, een boodschap die we ook vandaag nog graag uitdragen.’

De vele jaren dat het kunstwerk in de Borrewaterstraat stond, eisten hun tol. Het beeld geraakte meermaals beschadigd en het werd een aantal keer gerestaureerd. Uiteindelijk werd het weggehaald tijdens de heraanleg van het speelterrein. Het beeld verhuisde naar de wijk Luchtbal, waar het een tijd lang op een grasplein binnen de muren van het oude politiegebouw op de Havana-site stond.

Vertraelen: ‘Al in 2012 sprak het toenmalige districtsbestuur van Merksem de wens uit om het beeld opnieuw in ere te herstellen en terug naar Merksem te brengen. Toen er plannen kwamen voor de aanleg van een nieuw plein aan de voet van de Gabriël Theunisbrug, kwam het beeld weer in herinnering. Het nieuwe plein werd ‘Duvelsplein’ gedoopt om de band met de buurt in ere te houden. Omdat ook het beeld een ode is aan de wijkbewoners én het op het Duvelsplein opnieuw in zijn oorspronkelijke buurt terecht zou komen, werd er niet lang getwijfeld om op het nieuwe plein plaats te maken voor dit mooie kunstwerk.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten