• 24/06/2024

De Wever sluit illegaal toeristisch logies, loop zondag door Sportpaleis en De Roma

ANTWERPEN – Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) besliste om voor een pand in de Aalmoezenierstraat een zogenaamde herstelmaatregel bouw op te leggen. De appartementen in dit pand worden sinds 2019 aangeboden als toeristische logies, wat in strijd is met de verkregen vergunning, aangezien het gaat om appartementen die stedenbouwkundig vergund zijn voor bewoning.

De huurder moet onmiddellijk het strijdige gebruik van het pand als verblijfsrecreatie stopzetten. Als de maatregel op woensdag 31 mei niet is uitgevoerd, moet hij vanaf donderdag 1 juni een dwangsom van 300 euro betalen per dag dat het strijdige gebruik voortduurt.  Tijdens een controle stelde een medewerker ruimtelijke ordening van stad Antwerpen vast dat de hoofdfunctie van een gebouw in de Aalmoezenierstraat werd gewijzigd. De appartementen werden sinds begin 2019 namelijk als bemeubelde flats voor kortverblijf. Deze manier van verhuring geldt als verblijfsrecreatie, niet als wonen.

Woordvoerder Lauranne Van Dongen: ‘De invulling van het gebouw is dus duidelijk in strijd met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en met de Antwerpse bouwcode. Aangezien de burgemeester op grond van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bestuurlijke maatregelen kan treffen bij stedenbouwkundige misdrijven, besliste hij dat het gebruik van het pand als verblijfsrecreatie moet worden stopgezet.’

In 2022 had De Wever aan de huurder van dit pand ook al een maatregel opgelegd wegens ernstige aanwijzingen van mensenhandel. Tijdens meerdere controles had de politie immers vastgesteld dat er telkens verschillende kwetsbare sekswerkers aanwezig waren, waaronder vrouwen van Oekraïense afkomst. Om deze illegale activiteiten een halt toe te roepen, moest de accommodatie destijds een maand sluiten. Vorige week kwamen de Antwerpse B&B’s nog in het nieuws. De hotelsector eiste toen meer controles omdat bedrijven volledige appartementsgebouwen opkopen om die dan via online-platformen te verhuren.

Zondag 7 mei is een hoogdag voor de sportieve Antwerpenaar. De Borgerhoutse Reuzenloop pakt uit met een verrassing: een passage door het Sportpaleis. Lopen of wandelen door concertgebouwen en danstempels, daar hoort ook heel wat muziek bij onderweg. Start en finish vinden plaats op het familiefestival KrugerKnal. Deelnemen is helemaal gratis. Nieuw dit jaar is de  ‘Rustige Reuzenloop’ voor mensen met een autismespectrumstoornis of voor wie hoogsensitief is. Voor de allerkleinsten is er opnieuw de kidsrun.

Dit jaar loop je niet enkel door De Roma maar ook door het Sportpaleis en danstempels La Gare 27 en de Pekfabrik. Wie voor het parcours ‘Reus’ kiest, loopt vijf kilometer door De Roma, het districtshuis, de Pekfabrik, sportcentrum Plantin Moretus, Rataplan en langs de Borgerhoutse centers. Het parcours ‘Reuzin’ telt tien kilometer. Je loopt door Sportpaleis , De Roma,  Trix, SPRK, La Gare 27, Rataplan, Pekfabrik, langs park Spoor Noord en Spoor Oost en zelfs over water. Ligo (centrum voor basiseducatie) geeft een ‘Tropical Party’ op hun koer. Ook op de Turnhoutsebaan wacht de deelnemers een exotische verrassing. Mensen met autisme of hoogsensitieve personen kunnen deelnemen aan de ‘Rustige Reuzenloop’. Er is een rustige Kidsrun en een rustige vijf kilometer.

Bar Leon, Kras Borgerhout, Kras Sport en Mobadara vzw steken de handen uit de mouwen om er een feest voor groot en klein van te maken onder de naam ‘KrugerKnal’. Voor kinderen zal er een luchtkastelenrace klaar staan. Van 13 tot 19 uur zorgen Dj Afro Disk en Dj Ramos voor een zuiderse sfeer en Club Member zorgt voor live muziek. Er is eten en drank bij Bar Leon, Pepper & Mint, Borgo Gelato en frituur Tina. Info en inschrijven via www.borgerhout.be/reuzenloop. (EM / Foto District Borgerhout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten