• 16/07/2024

De Wever legt skaten en skeeleren op Scheldekaaien en Theaterplein aan banden

ANTWERPEN – Het college van Antwerpen legt een aantal wijzigingen aan de politiecodex ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor. De belangrijkste wijziging is de mogelijkheid tot een verbod op rustverstorende activiteiten op bepaalde uren in bepaalde buurten, steeds te bepalen door de gemeenteraad. In de politiecodex zal één concreet verbod op skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en opgenomen worden, met name gedurende de ganse dag en nacht op de Scheldekaaien met bepaalde uitzonderingen, en van 22 uur tot 8 uur op het Theaterplein.

Ook het oneigenlijk gebruik van straatmeubilair zal niet meer toegelaten worden.  Na goedkeuring door de gemeenteraad gaan deze wijzigingen eind september in.  

Als principe geldt dat skateboarden, skaten, skeeleren en BMX-fietsen toegelaten zijn op de openbare ruimte. Zowel de politie- als de stadsdiensten ontvangen echter regelmatig klachten over activiteiten die lawaaihinder veroorzaken op bepaalde plekken in de stad.

Het gaat veelal om activiteiten op een ondergrond en in een omgeving die daarvoor niet geschikt zijn, of moeilijk aangepast kunnen worden. Bovendien zijn er vaak bijkomende overlastfenomenen zoals extra lawaaihinder, wildplassen, sluikstort of gevaar voor passanten.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Antwerpenaren mogen skateboarden en skaten. Onze stad wil deze zogenaamde urban sports zelfs beter faciliteren en promoten in de toekomst. Daarvan getuigen het nieuwe Urban Sports Park op Linkeroever en SPRK in Park Spoor Noord. Jongeren die willen skateboarden of skaten en ook oudere liefhebbers kunnen zich dus volop uitleven.’

‘Uiteraard moet dat wel steeds gebeuren met respect voor de omgeving en buurtbewoners. Op sommige plekken, zoals langs de Scheldekaaien en op het Theaterplein, is er geen andere mogelijkheid dan skateboarden en skaten in bepaalde omstandigheden of op specifieke tijdstippen te verbieden om de rust en de veiligheid van omwonenden te garanderen en het openbaar domein en ons straatmeubilair te beschermen.’

De stad zet de haar beschikbare instrumenten al in voor handhaving, opruimacties, sensibilisering en het aanpassen van infrastructuur. Niettemin blijven de klachten aanhouden. Daarom wordt in de politiecodex opgenomen dat een (tijdelijk) verbod van bepaalde activiteiten in een aantal buurten tijdens afgebakende uren mogelijk wordt. In de politiecodex zal daarom opgenomen worden dat skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en niet meer wordt toegestaan op het Theaterplein en dit dagelijks van 22 tot 8  uur. Bovendien komt er volledig verbod op de Scheldekaaien, met uitzondering van de specifiek daartoe voorziene zones of bij louter gebruik als vervoersmiddel.

Ook elk oneigenlijk gebruik van straatmeubilair zal verboden worden. Dat betekent het gebruikmaken van straatmeubilair voor recreatieve doeleinden op een manier die schade, vandalisme of bevuiling eraan toebrengt, bijvoorbeeld het aanbrengen van wax op straatmeubilair. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten