• 24/05/2024

De Vrouw in het Zwart, angst in het Fakkeltheater

ANTWERPEN-Loge 10, opgericht in 2003, is een meester in repertoiretheater. Theater in grandeur. Ze schrikken er niet voor terug om speciale bewerkingen te maken. Nu ook met De Vrouw in het Zwart.

Susan Hill, een Britse schrijfster die bekend staat om haar meeslepende en vaak angstaanjagende verhalen, schreef  het boek in 1983. In 1987 maakte Stephen Mallatratt er een theaterversie van, die meer dan 30 jaar te zien was in de Londense West End. Ook kwamen er twee film versies van.

Je kan het stuk psychologisch horror toneel noemen. Een jonge notaris uit Londen moet naar het noorden van Engeland om de zaken van een overleden oude dame af te handelen. Een routineklus op het eerste gezicht , maar Arthur Kipps gaat gebeurtenissen meemaken die zijn leven overhoop gooien.

Al deze gebeurtenissen hebben een impact op zijn geest en hij wil zijn verhaal vertellen maar kan dit niet. Hij roept de hulp in van een acteur die zijn verhaal zal spelen , een verhaal dat hij eerst zelf op papier gezet heeft.

Zo zal het verhaal subtiel ontvouwd worden door de twee mannen op het podium. Kipps wil zijn verhaal te rusten leggen want het moet verteld worden. Zijn geest moet terug vrij zijn. Zijn publiek zal zijn familie en vrienden zijn.

Voor ons kruipt de acteur in de huid van Kipps en Kipps zal alle andere figuren uitbeelden die hij op zijn tocht in het noorden tegenkwam.

Zo gaan we terug naar de jaren ’50 met een Londen dat zijn mist heeft, zijn erwtensoep, zijn smog. Een mist die ook een hoofdrolspeler is in het verhaal daar hoog in het noorden van Engeland, in het afgelegen dorpje met het bijna onbereikbare herenhuis van de overleden dame waar Kipps zijn werk moet doen. Daar zal hij ook de Vrouw in het Zwart ontmoeten. Wie is zij ? Spanning, emotie en angst zullen de bovenhand halen. Achterdocht en bijgeloof komen zich ook mengen.

Voor Engelandfans zoals ik, een stuk om van te smullen en soms herinneringen die opduiken. Change at Crewe, een algemene tendens om te sporen naar het Noorden van Engeland en in Crewe een andere trein te nemen. Of ook  de landlord of baas van de dorpspub waar Kipps gaat overnachten. De mist die zich hier ook meester maakt van het landschap, geen Londense smog maar de coastal fog, zo beroemd en gevreesd die op enkele minuten je zicht totaal kan belemmeren. Een verhaal dat me terug deed denken aan de onvergetelijke horror series van BBC in de vroegere  jaren, Tales of the Unexpected. Hier zat je ook op de rand van je stoel.

De twee acteurs doen hun act meesterlijk, tussen een decor met heel weinig middelen en waar ze de fantasie van het publiek op los laten. Daan Hugaert, Eddy uit Thuis, is Kipps en een heleboel andere personages. Elias Bosmans is de acteur. Beiden spelen een meesterlijk , georganiseerde twee act.

De angstaanjagende sfeer komt tot leven op het podium ook door het gebruik van slimme belichting en geluidseffecten.  Je wordt meegesleept en voelt de constante dreiging van de Vrouw in het Zwart.

De regie was in handen van Bruno Van Heystraeten  en het stuk speelt nog tot 31 maart in Fakkeltheater Antwerpen.

www.loge10.be

Gust Charrin

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten