• 22/07/2024

De Voorzorg/VIV SVV zamelen in heel onze provincie menstruatiemateriaal in

ANTWERPEN – De VoorZorg en VIVA-SVV zamelen in heel de provincie Antwerpen maandverband, menstruatiecups en tampons in tegen menstruatiearmoede.

Dit doen ze omdat uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen geen budget hebben om hygiënisch materiaal te kopen.

Via inzamelboxen in de ziekenfondskantoren kunnen mensen ongebruikt menstruatiemateriaal schenken, wat dan via armoedeorganisaties wordt verdeeld naar vrouwen die het nodig hebben.

Tijdens de maandstonden is goed menstruatiemateriaal essentieel voor comfort en levenskwaliteit.

Helaas kan één op de tien vrouwen geen menstruatiemateriaal betalen. In deze situatie spreken we van menstruatie-armoede.

Evi Vissers van DeVoorZorg: ‘Menstruatiearmoede is onzichtbaar, maar hardnekkig. Vrouwen gebruiken dubbelgevouwen washandjes, wc-papier, zakdoeken of trekken verschillende onderbroeken over elkaar aan omdat ze geen maandverband kunnen betalen.’

‘Sommige meisjes of vrouwen nemen de pil door, omdat dit goedkoper is dan dure menstruatieproducten.’

Geen menstruatieproducten kunnen kopen heeft een grote mentale impact. Het zorgt voor stress en angst voor lekken of vieze geurtjes oftewel ‘menstruatieschaamte’.

Vijftien procent van de jonge vrouwen die in armoede leven, misten al eens een dag school omdat ze geen menstruatieproducten hadden, blijkt uit een rapport uit 2020 van Caritas Vlaanderen.

Menstruatie-armoede omvat dus een dubbel taboe met grote gevolgen. De VoorZorg zet zich daarom samen met vrouwenvereniging VIVA-SVV vzw in tegen menstruatiearmoede en start een inzamelactie van menstruatiemateriaal.

Ze plaatsen inzamelboxen in bijna alle ziekenfondskantoren, waarin je ongebruikte maandverbanden, tampons en menstruatiecups kan deponeren. Alleen in een vijftal éénmanskantoren zal je ze niet vinden.

Ze verzamelen al het materiaal en bezorgen het aan specifieke organisaties, die het verder verdelen aan vrouwen en meisjes met een krap budget.

Vissers: ‘’Heel veel vrouwen hebben nog wel maandverbanden of tampons die ze niet meer gebruiken.’

‘Eens een verkeerd merk gekocht dat maar in de badkamer blijft staan, liever toch dikkere of dunnere, iets nieuws geprobeerd maar dat toch niet je ding is …?  Dus daarom deze inzamelboxen. Zo kan je er nog andere vrouwen mee helpen.’ (EM / Foto De Voorzorg)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten