• 12/07/2024

De twee schoonste scholen van Mechelen verdienen samen 54 propere planeten

MECHELEN – Basisschool De Bel en secundaire school BimSem uit Mechelen mogen de titel ‘Schoonste School’ dragen na een schooljaar vol initiatieven op het gebied van duurzaamheid, afvalpreventie en klimaatbewustzijn. Het stadsbestuur beloont beide scholen met een cheque ter waarde van 500 euro.

De titel ‘Schoonste School’ wordt door stad Mechelen jaarlijks toegekend aan scholen die deelnemen aan het overkoepelende project ‘Afvalarme School 2026’ van IVAREM. Dit educatieve meerjarentraject stimuleert kleuter-, lagere, secundaire en hogescholen om te werken rond thema’s zoals afval voorkomen, duurzaam leven en klimaatverandering. Elk schooljaar worden de deelnemende scholen uitgedaagd om een vervuilde wereldkaart proper te maken. Dat doen ze door acties te organiseren rond afvalpreventie, duurzaam leven en klimaatverandering om zo voldoende propere planeten te verdienen. Dit schooljaar is het continent ’Hergebruikije’ aan de beurt. Het inzamelen van oude gsm’s, smartphones, computers of lege inktpatronen levert daarom ook drie propere planeten op. Vanaf tien verdiende propere planeten ontvangen de scholen een gepimpte restafvalcontainer. In Mechelen zijn er dit schooljaar alvast negentien scholen geslaagd voor ‘Afvalarme School’. Slagen kunnen kleuterscholen met vier of meer propere planeten, lagere scholen met zeven of meer en secundaire scholen met tien of meer. Patrick Princen (Groen), schepen van duurzaamheid en klimaat: ‘IVAREM speelt dan ook een erg belangrijke rol in het stimuleren van duurzame acties, onder meer via het ‘Afvalarme School’-project. Daarom sluiten we ons graag aan bij deze actie en willen we de scholen nog extra belonen met de titel en prijs van ‘Schoonste School’.’

Basisschool De Bel uit de Peter Benoitstraat heeft 30 propere planeten verdiend door deel te nemen aan verschillende projecten, zoals de compostscholenactie, ‘Operatie Proper’ van Mooimakers, en diverse workshops en educatieve activiteiten zoals didactische spellen en educatieve koffers van IVAREM. Daarnaast hebben ze ook eigen duurzame initiatieven ondernomen, zoals een projectweek rond afval en milieu, het inzamelen van inktpatronen en batterijen, en het sensibiliseren van ouders en kinderen door middel van toneel. Bovendien hebben ze dit jaar bewust gekozen voor een milieuvriendelijk alternatief voor hun traditionele wafelactie, namelijk een succesvolle bloembollenverkoop.

Secundaire school BimSem uit de Bleekstraat heeft met 24 propere planeten eveneens indruk gemaakt met hun inzet voor duurzaamheid. Ze hebben twintig propere planeten verdiend via eigen initiatieven en hebben daarnaast deelgenomen aan ‘Operatie Proper’ van Mooimakers en de multimediale les ‘Cut the Crap’ van IVAREM die vier extra propere planeten opleverde.

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van onderwijs: ‘Door acties gericht op een schonere omgeving in het curriculum op te nemen, kunnen we jongere generaties aanzetten tot automatisch milieubewust gedrag. Daarnaast hebben scholen in een onderwijsstad als Mechelen een belangrijke rol in het stedelijke weefsel. Laten we ervoor zorgen dat de scholen geen eilandjes worden, maar samenwerken en zo kunnen bijdragen aan het gemeenschappelijke doel.’

Afvalintercommunale IVAREM juicht het initiatief ‘Schoonste School’ toe. Walter Laurent, projectmanager afvalpreventie en duurzaamheid: ‘Elk schooljaar inspireren wij in ons werkingsgebied meer dan 100 kleuter-, lagere en secundaire scholen om zich mee in te zetten in de thema’s die de dag van vandaag zo belangrijk zijn voor de toekomstige generaties.’ Info: www.ivarem.be/afvalarme-school-2026. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten