• 14/04/2024

De Sprei van de Hertog is attractie tijdens gratis opendeurdagen bij kasteel d’Ursel

HINGENE – De Kasteelfeesten 1910 La Belle Époque in en rond het Kasteel d’Ursel  in  Hingene op 11 juni waren een voltreffer en het kasteel laat je van 2 juli tot 10 september nog nagenieten met opendeurdagen op elke zondagnamiddag. Op drie verdiepingen kom je onder meer de bouwgeschiedenis van het kasteel tegen, de connectie met de zomerresidentie in Brussel, de wandbespanningen en de spiegelzaal. De toegang is gratis, een vrije donatie achteraf mag.

Een ereplaats zal er ook zijn voor een uniek stuk dat het kasteel in bruikleen krijgt tot september maar later zou ook kunnen. Dit uniek stuk noemt men vrij ‘de sprei van de hertog.’ Begin dit jaar werd op TEFAF, de gerenommeerde kunstbeurs in Maastricht een geborduurde sprei aangeboden. Op de sprei het wapenschild van de hertog d’ Ursel. Kollenburg Antiquairs kon het stuk niet verkopen en wou het ook niet doelloos in het depot plaatsen. Na onderhandeling met de eigenaars van kasteel d’ Ursel kon het nu naar Hingene komen.

De rechthoekige sprei heeft in het centrum de dubbele adelaar van het Habsburgse Rijk. Er omheen een uitgebreide decoratie van bloemen, wild, gevogelte en adellijke dames en heren. Rechts onderaan staat het wapenschild van de familie d’Ursel. Stilistisch kan men het dateren van kort na 1717. Het familiewapen is getopt met de hertogskroon en in 1717 werd Conrad-Albert, derde graaf d ‘Ursel, door de Habsburgse Keizer Karel VI in Wenen verheven tot graaf. (Eigen bestelling of keizerlijk geschenk?)

Een expert kwam ook tot de conclusie dat het geen Chinees fabricaat was maar zeker Europees door de gebruikte materialen en technieken. De charmante borduurstijl wijst niet op een professioneel atelier maar meer een huiselijke context, de domestic embroidery. De kleuren zijn wel verdwenen  of vervaagd, het stuk heeft denkelijk veel licht gezien in de negentiende  eeuw. Alleen het fel rode van het wapenschild komt nog sterk naar voren. Hier is zeker zijde van hogere kwaliteit gebruikt.

Lag deze sprei op een bed of tafel in Hingene? Waarschijnlijk niet. Eerst en vooral is ze te klein voor een bed. Er wordt aangenomen dat ze op een tafel lag in het hôtel d’Ursel, de winterresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Deze is gesloopt in 1960 en voordien is er veel verkocht aan antiquairs. Kollenburg bekwam trouwens de sprei van een verzamelaar uit Düsseldorf.

De sprei is nu goed beschermd in een grote lijst met UV-werend plexiglas.

Gust CHARRIN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten