• 20/05/2024

De Smaakmaker in DC Ten Hove in Mol, Reis door fietswereld in Boom

MOL – De Smaakmaker in het lokaal dienstencentrum Ten Hove in Mol is terug. Op woensdag 9 maart kan je van 13.30 uur tot 15.30 uur genieten van een uitgebreid én gratis programma, vol leuke anekdotes, poëzie, spel en literatuur. Inschrijven is niet nodig.

Monique Van Hoolst en Erik Jacobs brengen spookverhalen en sagen uit Achterbos, rond 1957 opgetekend uit de mond van oudere mensen uit het dorp van Jakob Smits. Mollenaar Jos Deckx stelt zijn poëziebundel ‘Käthe Kollwitz en een dichter’ voor: gedichten over én aangrijpende beelden van een Duitse kunstenares, bekend van ‘Het treurende ouderpaar in het Duitse soldatenkerkhof van Vladslo’. Tussendoor houdt men een quiz met Vlaamse spreekwoorden en lezen de vijfjarige Alberik en zijn vake een kinderboek van Mollenaar Guido Van Genechten voor. Jerom Boons zorgt voor de muziek.

Op donderdag 10 maart is de Heldenstraat (voormalige Doornboomstraat), gedeelte tussen Adolf Reydamslaan en Gasthuisstraat in Mol, afgesloten door werken. De Heldenstraat blijft bereikbaar voor plaatselijk verkeer komende van de Adolf Reydamslaan. Voetgangers kunnen door, fietsers moeten afstappen. Het verkeer wordt omgeleid via de Collegestraat. De maatregelen zijn nodig voor het plaatsen van een mobiele kraan ter hoogte van het Heilig Hartziekenhuis/schoolpoort Sint-Lutgardis. De kraan wordt ingezet voor het verwijderen van een koelmachine en buffervat op het dak van het ziekenhuis.

Op zondag 13 maart organiseert Natuurpunt Netebronnen de laatste winterwatervogeltelling op de Molse (zand)putten. De voorjaarstrek is volop aan de gang. Deelnemers verzamelen om 8.30 uur op de parking van dokterspraktijk De Brug, Donk 104. De telling stopt rond 12 uur aan natuurreservaat De Maat. Inschrijven kan tot en met zaterdag 12 maart via jefsas@skynet.be of 0499 34 62 60.

Wielermuseum De Velodroom in Boom pakt uit met een tentoonstelling met als thema ‘Van Michaux tot Merckx.’ Ontdek 30 unieke fietsen uit de opmerkelijke privé collectie van Jan Op de Beeck. Deze collectie toont een mooi overzicht van de technische evolutie van het ‘stalen ros’. De tentoonstelling loopt tot eind augustus en een bezoek kost 2,7 euro per persoon.

De tentoonstelling begint met een ‘Michaux’ uit de jaren 1860. Deze unieke fiets was nog vrij primitief, maar leek toch al goed op onze huidige fietsen. Al was fietsen op een ‘Michaux’ geen sinecure. De trappers zaten in het voorwiel en je reed op houten wielen. Begin 1890 brak de safety-fiets door. Met zijn bijna even grote wielen en kettingaandrijving op het achterwiel is hij het prototype van de moderne fiets. Voor deze tentoonstelling heeft het museum een virtuele tour ontwikkeld met de gratis erfgoedapp (www.erfgoedapp.be).  Deze toepassing zal het bezoek nog boeiender maken door gebruik van beeld- en tekstmateriaal. Gedeputeerde Mireille Colson (N-VA, zie foto ): ‘De Velodroom drukt haar stempel op deze tijdelijke tentoonstelling door enkele unieke wielertruitjes te koppelen aan deze fietsen, van renners of ploegen die met een bepaald model ook effectief hebben gekoerst. Enkele retro affiches maken de tentoonstelling compleet. Nagenieten kan met het gelijknamige boek waarin elke getoonde fiets paginabreed in beeld komt, voorzien van deskundige informatie.’ Meer info en reserveren: www.develodroom.be. https://www.youtube.com/watch?v=14B_OHKlEvY&feature=youtu.be. (EM / Foto We have Heart)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten