• 24/05/2024

De nieuwe wijnkaart van Zorgbedrijf Antwerpen komt er aan

ANTWERPEN – De dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen gaan voor een herprofilering tot een soort brasserie. Een van de eerste stappen daarbij,  is het aanpassen van de wijnkaart. Een 100 tal klanten kozen over vier bepaalde periodes het nieuwe gamma, zowel voor rode, witte, rosé, maar ook mousserende wijnen. Van elke soort zal er een huis- en genieterswijn komen. In 2019 en 2021 was er al een vernieuwing voor alle dienstencentra en woonzorgcentra. Het is de bedoeling van dit project om tot een fijne plek in elke buurt van de stad te komen, waar iedereen tafelt tegen een voordelige prijs.

Er waren reeds proeverijen in Borgerhout en Merksem,  nu is er de apotheose in dienstencentrum Van Schoonbeke. De stemmen bepalen ook de wijnkaart van Zorgbedrijf Vlaanderen en Zorgbedrijf Brasschaat. Voor deze laatste is er ook nog een sessie in de Kaveltafel te Brasschaat op 1 maart.

Het initiatief ging uit van de dienst catering en huishouden van  Zorgbedrijf Antwerpen. Een nieuwe wijnkaart drong zich op en men opteerde voor een nieuwe invoerder/leverancier. Deels door nu te kunnen terugvallen op een groter assortiment en een mooie prijs kwaliteit/ verhouding te bekomen, werd gekozen voor Drankenhandel De Valk in samenwerking met Global Wineries. Men mikt vooral op de serviceflats en de cafetaria’s van de dienstencentra. De WZC zijn ook in het pakket aanwezig, maar hier zal de afname minder zijn, vooral door de zware pathologie van deze bewoners.

De wijnen kwamen allen uit een correcte prijsklasse. De deelnemers aan de proeverij kregen in totaal ( als ze ze allen wilden degusteren) 21 wijnen aangeboden door de twee sommeliers van Global Wineries. De mousserende kwamen eerst aan de beurt, vervolgens de witte en rode huiswijnen en genieterswijnen. Afsluiten kon men met de rosé wijnen. Elke groep had drie wijnen en het proefpanel kon ze rangschikken van 1-3.

In de zaal zaten vooral mensen uit de buurt en serviceflats, die het dienstencentrum vanuit de beurt bevolken.  Serviceflats Huize Berchem  stuurde een mooie delegatie. Ze keken zeker uit naar het nieuwe aanbod. De meeste proevers waren aangenaam verrast en konden de wijntjes best appreciëren. Het idee dat men sommige wijnen  vanaf de opstart  ook zou kunnen verkrijgen in kleine flesjes, viel merkwaardig niet in goede aarde. De meeste waren geen voorstander van kleine flesjes, blijkbaar vonden ze de kwaliteit van kleine flesjes niet zo bijster goed.

Na de proeverij in Brasschaat zal er nog een balans opgemaakt worden en vanaf midden maart zal de volledige wijnlijst bij Zorgbedrijf Antwerpen er nieuw uitzien.

Els Van Doesburg (N-VA), schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf degusteerde mee. De enthousiaste schepen opperde dat zo’n project het imago van het Zorgbedrijf ten goede komt. ‘Het is belangrijk dat de klant en bewoner ook inspraak hebben op wat ze eten en  drinken. Het is hier tenslotte hun thuis. We willen het dienstencentrum zien als een gezellige brasserie en niet als een refter. Hier mag een gezellige sfeer heersen, de combinatie met lekker eten en drinken, geeft dat onze ouderen zich beter in hun vel voelen. Het Zorgbedrijf doet ongelooflijk veel zaken, maar het is jammer dat er uit bepaalde hoeken toch nog  stemmingmakerij komt. Dit is niet in het voordeel van de bewoners.’

Is Els een wijnkenner? ‘Nee, ik doe alsof. Mijn broer echter, doet aan wijnbouw in Frankrijk. Ik zeg gewoon wat ik lekker vind en wat niet’.

Gust Charrin

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten