• 24/05/2024

schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen – enkele leiders van Chiro Leest

De Mooiste Boom van Mechelen is … De zomerlinde aan de Sint-Annakapel in Leest

LEEST – Van 9 tot 15 oktober was het de Week van het Bos, de ideale gelegenheid om de Mechelse bomen in het daglicht te zetten. Daarom lanceerde Stad Mechelen de actie ‘Mooiste Boom van Mechelen’, waar je jouw favoriete boom op Mechelse bodem kon nomineren. Na een jurering van de nominaties is daar nu de winnaar uitgekomen: de zomerlinde aan de Sint-Annakapel in Leest.

De wedstrijd liep tot 15 oktober en daarna heeft een vierkoppige jury zich over de nominaties gebogen. In de jury zat boomverzorger Nander Van Praet van Tree Musketiers, medewerker bij Natuur en Erfgoed van Regionaal Landschap Rivierenland, Charlotte De Wit, dienstmedewerker van Stad Mechelen bij Natuur- en Groenontwikkeling, Hans Gijsbrechts, en schepen van Natuur- en Groenontwikkeling, Patrick Princen. Ze hebben een oog geworpen op elke nominatie en op basis van foto’s en motivatie een rangschikking van 1 tot 10 gemaakt. Uit de 20 inzendingen is er dan een winnaar gekomen met de meeste punten; de zomerlinde bij de Sint-Annakapel in Leest.

“Dit was de allereerste editie van de ‘Mooiste Boom van Mechelen’, maar ik hoop dat we hier een traditie van kunnen maken. Mechelen telt immers heel wat prachtige bomen die deze prijs verdienen. We hebben ook voor de alleroudste bomen, veteraanbomen, een verzorgingsplan zodat we de bomen in goede gezondheid kunnen houden. Deze boom is nog in prima gezondheid en zal nog vele jaren soelaas bieden aan al diegene die langs gaan bij de Sint-Annakapel”, vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

De zomerlinde, minstens 100 jaar oud en met een omtrek van maar liefst 2,85 meter, staat vlak voor de kapel die in 1913 gebouwd is. Hij behoort dan ook tot beschermd erfgoed samen met de kapel, een monumentale boom dus. In 2022 is ook het fietspad langs de boom vernieuwd en heeft de boom extra ruimte gekregen.

De boom werd genomineerd door Gülay Altay. En hoewel Gülay zelf niet in Mechelen woont, heeft de boom voor haar een speciale betekenis: “De lindeboom aan de Sint-Annakapel intrigeert. Wie zou er hier allemaal al gepasseerd zijn? Wie zou er hier allemaal al gestopt zijn om even te schuilen, zich te verstoppen of om eventjes stil te staan bij de kapel? En waarom staat deze linde zo dicht tegen de kapel? Een vergissing of juist met opzet zodat wanneer mensen éénmaal terug van het bidden in de kapel niet meteen gezien zouden worden om nog even te bekomen?”

Als prijs krijgt de boom een bordje met daarop; “De Mooiste Boom van Mechelen”. Ook Gülay krijgt een bon van 50 euro om te besteden bij ‘Boom zoekt grond’, een initiatief om de Mechelse bodem boomrijker te krijgen. Omdat Gülay in Sint-Niklaas woont, geeft ze de bon door aan Chiro Leest die in haar plaats bomen zullen aanplanten op hun terrein. Zij hebben alvast hun lijstje aan aankopen doorgegeven. Zo zal het terrein vanaf december wat extra gevuld zijn met een sierkers, rode esdoorn, vogelbosje en een bloembollenpakket.

Top 3 van Mechelen
Voor deze eerste editie van de ‘Mooiste Boom van Mechelen’ gaat de tweede plaats naar de rode beuk in de Kruidtuin, ingezonden door Alexander De Maet die deze monumentale boom beschouwt als symbool voor het feit dat alle bomen evenveel bestaansrecht hebben als mensen. De derde plaats is ten slotte voor de drie beuken aan de Zennegatvaart, ingezonden door Ellen Piessens. Hun zorgwoning staat verscholen onder het bladerdak van de drie beuken. Daar zorgen zij voor elkaar, maar ook met veel liefde voor deze drie beuken.

Alle informatie is ook te vinden op https://www.mechelen.be/ik-ben-de-mooiste-boom

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten