• 18/07/2024

De Medemens vormde medewerkers hoteldiensten en schoonmaak om tot zorgkundigen

ANTWERPEN – De Medemens is actief sinds 1 januari als fusie van drie gevestigde waarden. GZA Zorg en Wonen, Amate en Beata Kinderdagverblijven bundelen sindsdien hun krachten. De Medemens focust buiten én binnen de organisatie op mensen met een hart voor zorg. Om openstaande vacatures in de zorg in te vullen, kijkt de fusieorganisatie ook naar eigen talent. Medewerkers die nog geen zorgtaken op zich nemen en daar wel interesse in hebben, krijgen dankzij De Medemens de kans zich om te scholen tot zorgkundige. Daarvoor werkt De Medemens samen met Encora, het grootste centrum voor volwassenenonderwijs in de regio Antwerpen. De allereerste lichting van die interne opleiding studeert nu af.

Het tekort aan helpende handen in de zorg is zeker in Antwerpen immens en geraakt niet enkel ingevuld met vacatures voor externe medewerkers. Om die uitdaging het hoofd te bieden, investeert De Medemens ook in eigen talent. Tijdens en in de nasleep van de coronacrisis, sprongen medewerkers die geen zorgkundig takenpakket hadden, uit noodzaak (onder begeleiding) bij in de zorg. De Medemens geeft die medewerkers nu de mogelijkheid om een zorgvisum te behalen en zorgkundige te worden. Het zorgvisum is de kers op de taart van de secundaire opleiding tot zorgkundige. De Medemens zocht en vond in Encora een partner die dat zorgvisum kan uitreiken aan medewerkers via een opleiding werkplekleren. Encora biedt expertise en kansen aan volwassenen om zich te ontplooien, en kan het gecertificeerd diploma uitreiken.

In het traject werkplekleren moeten deelnemers minder uren fysiek naar school gaan. Competenties verwerven ze op de werkvloer van de campus waar ze al werken. De campus houdt de medewerker dus ‘in huis’ en geeft hem of haar de mogelijkheid om tijdens de uren hands-on te leren. Zo is de duurtijd van de opleiding minder lang, na anderhalf jaar kunnen deelnemers het diploma van zorgkundige behalen.

Het traject bestaat uit twee delen. Het eerste onderdeel richt zich op de opleiding tot ‘logistiek medewerker in de zorg.’ Na drie maanden is dat deel afgerond. Medewerkers die het gedeelte ‘logistiek medewerker in de zorg’ met succes afronden kunnen starten aan de module tot zorgkundige. Indien een medewerker al vrijstellingen heeft behaald voor het gedeelte van logistiek medewerker, kan hij of zij instappen in de module van zorgkundige. Na het afronden ervan ontvangen de deelnemers het zorgvisum en zijn ze zorgkundige.

Om deel te nemen aan het traject is er een engagement vanuit de medewerker én vanuit de campus vereist. Samen met de leidinggevende of directeur kijkt de organisatie of het traject haalbaar is voor de medewerker en de campus. Beide partijen moeten aan specifieke voorwaarden voldoen, van getoetste motivatie bij de deelnemer tot de mogelijkheid om werktijd vrij te maken of om fysiek de lessen te volgen. De campus moet ook een mentor aanwijzen die de deelnemer in de nieuwe taken zal begeleiden. Een heel engagement met een mooi resultaat na anderhalf jaar: een extra zorgkundige op de campus.

Ondertussen zijn de eerste zorgkundigen afgestudeerd. Ze maken weldra binnen de eigen campus de sprong van bijvoorbeeld medewerker hoteldiensten of schoonmaak naar zorgkundige. Binnenkort nemen ze dus een andere, waardevolle rol op, waarin rechtstreeks contact met de bewoners en zorgkundige handelingen voorop staan.

Verzorgende of zorgkundige in de ouderenzorg blijft een knelpuntberoep, zeker na de coronacrisis. Volgens de meest recente cijfers van VDAB telt de provincie Antwerpen het hoogst aantal openstaande vacatures voor zorgkundigen: 255 in december 2023. In geen enkele andere provincie ontving VDAB zoveel vacatures voor zorgkundigen dan in de provincie Antwerpen, het afgelopen jaar waren het er 1 383. Om de afgestudeerden te feliciteren, organiseerde De Medemens vanmiddag een onthaalmoment in WZC Sint-Camillus.

Sylvie MICHELE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten