• 19/04/2024

De Kunststatie opent de deuren in Mortsel-Dorp

MORTSEL – In de schaduw van de Sint Benedictuskerk, in de Kerkstraat 13, opende De Kunststatie officieel de deuren.

De bijna tien meter brede vitrine met grote inkijk, is al even uitnodigend als het aanstekelijk enthousiasme waarmee Bert Peeters zijn gasten verwelkomt.

Hij verontschuldigt zich dat de koffiemachine nog niet operationeel is, maar dat komt nog bij een volgend bezoek.

Het opzet van deze galerie is een plek te creëren waar men even stilhoudt om te genieten van een brede waaier aan kunstvoorwerpen, vandaar de naam ‘statie.’

‘Dit pand is een echte gelukstreffer’, glundert Bert. ‘Nu kan ik mijn droom waarmaken en de kunst terug toegankelijk maken voor iedereen, jong en oud, voor elk wat wils.’

‘Je kan hier aankopen tegen uitzonderlijk democratische prijzen of met mij keuvelen bij een tasje koffie.’ De missie om kunst dichter bij de mensen te brengen is zijn grote doel.

Het aanbod is divers: originele schilderijen en tekeningen in diverse technieken, vintage en hedendaagse kunstfotografie, genummerde en gesigneerde multiples van grafiek tot giclees.

Op elke piédestal prijken mooie kunstwerken en ook de open kasten zijn gevuld met prachtig monochroom Hongaars porselein waarvan enkele in een speciale groene uitvoering, een kleur waarop Bert naar eigen zeggen verliefd werd.

Realisme, Art Nouveau, modern, de grote huizen als Zsolnay en Herend volgden alle stromingen en wonnen talloze prijzen tijdens wereldtentoonstellingen.

Het logo van Kunststatie werd bedacht door een goed bevriend kunstenaar, Korneel Jeuken. Het symboliseert de grote stap naar de verwezenlijking van Bert’s droom en de grote aftrap van zijn project. Een mooie kunstuitvoering hiervan werd even later onthuld en zal weldra de vitrine sieren.

Bert bedankt zijn echtgenoot Tom, die achter de schermen heel veel hulp heeft geboden en blij is dat de logeerkamer thuis terug beschikbaar is nu alle kunst in de galerie een plekje heeft gevonden.

Uit de aanzienlijke en eerder zeldzame verzameling antieke Memento Morigrafiek, een paradepaardje van de Kunststatie, koos Bert er twee uit.

Een eerste wijze raad was gekozen voor burgemeesters Erik Broeckx van Mortsel en Bart Van Couwenberghe (beiden N-VA) van Hove.

Een tweede was ook op zichzelf van toepassing: ‘Hou in gedachte dat je sterfelijk bent en vergeet niet ten volle van het leven te genieten.’

Burgemeester Broeckx zegt dat deze galerie een meerwaarde brengt voor Mortsel-Dorp en wenst Bert en Tom veel succes toe.

Bert kondigde tenslotte aan dat hij in de toekomst ook aan plaatselijke kunstenaars een plek wil toewijzen om tijdelijk hun werken te plaatsen. ‘Ook deze van Hove’, voegde hij er aan toe.

De Kunststatie is open voor het grote publiek van woensdag tot vrijdag van 11 tot 18 uur en en uitzonderlijk ook op de zondagen 17, 24 en 31 januari.

Danielle VERBUEKEN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten