De koers teveel voor Wout Van Aert en ook de Belgian Lions waren supermoe

MORTSEL – Na een schitterend parcours – waarbij ze miljoenen Belgen enthousiast gemaakt hebben voor 3×3-basketbal – werden de Belgian Lions, Merksemnaar en speler van Oxaco Boechout Nick Celis (zie foto), Rafaël Bogaerts van Gembo Borgerhout, Thibaut Vervoort van Melsele Beveren en Thierry Mariën van Willebroek vierde.
In de sport worden vaak mooie verhalen geschreven en dat van de Belgische 3×3 basketploeg is daar een mooi voorbeeld van. Op de Olympische Spelen van Tokio maakte de street-versie van het traditionele basket voor het eerst zijn opwachting en de 3×3 Belgian Lions waren erbij.
Het Belgische kwartet onderging in de kleine finale in het Aomi Urban Sports Park de wet van de sterkste en keek al snel tegen een 5-1 achterstand aan tegen de razend efficiënte Serviërs, op papier het sterkste land ter wereld. In de halve finales waren die er eerder op de dag echter verrassend uitgegaan tegen Rusland. Voordien konden ze een perfect rapport van zes zeges in evenveel wedstrijden voorleggen. Ook eerder was Servië in de groepsfase al een klasse te sterk gebleken voor onze landgenoten, die het hoofd echter niet lieten hangen en terugkwamen tot 7-4 en even later ook 11-8. De Servische voorsprong bleef zo lange tijd beperkt tot drie punten. Nadien drukten de Serviërs het gaspedaal toch wat forser in en met nog drie minuten op de klok hadden ze zeven punten voorsprong (17-10). Met nog 1’55” te gaan scoorden de Serviërs het beslissende punt en was de 21-10 eindstand een feit.
In de ochtend had België ook al verloren tegen Letland. De Belgian Lions versloegen Letland in de groepsfase met 21-20, maar die prestatie gaf uiteraard geen garanties voor deze halve finale. Het tempo lag bijzonder hoog in de eerste minuten van de partij. Vervoort pakte al na enkele seconden uit met een heerlijke tweepunter.
De Letten wilden zich geen tweede keer laten verrassen door België en namen al snel de bovenhand. Sterspeler Nauris Miezis en topschutter Karlis Lasmanis haalden hun allerbeste niveau. Vervoort slaagde er nog een keer in om de kloof te beperken tot 7-10, maar nadien was er geen houden meer aan. De Belgian Lions zagen hoe hun tweepunters telkens op de ring eindigden. Lasmanis bleef intussen wel scoren. In het slot van de partij zat er geen comeback meer in voor de Lions. Letland speelde op een wolk en won de partij uiteindelijk met 8-21. Uiteindelijk werden de Letten ook Olympisch kampioen.
Wout Van Aert uit Herentals mikte na zijn zilveren medaille in de wegrit op nieuw eremetaal in de tijdrit. Maar hij kon die ambitie op het ruim 44 kilometer lange parcours rond de Fuji International Speedway niet waarmaken. Hij werd uiteindelijk zesde op 1’40” van Primoz Roglic.
Van Aert: ‘Het is een eerlijk resultaat maar niet het resultaat waarop ik gehoopt had. Ik ben hier niet gestart om zesde te worden. Vandaag ben ik wel ontgoocheld.’ Wout Van Aert begon nochtans goed aan de tijdrit. ‘In de eerste ronde lag ik nog op medaillekoers. Maar daarna kon ik mijn snelheid niet hoog genoeg houden In het tweede deel kreeg ik het lastig. Normaal is het een van mijn sterke punten om dan te vechten, maar dat lukte vandaag niet echt.’
Primoz Roglic, teamgenoot van Wout van Aert bij Jumbo-Visma, griste met overmacht het goud mee. De Sloveen stapte vroeg uit de Tour maar torende in de tijdrit boven iedereen uit. Voor Van Aert was dat geen verrassing. ‘Ik ken hem een beetje. Hij komt altijd terug als hij een slag heeft gekregen. Zaterdag had ik hem ook niet gezien in de wegrit en dat vond ik eerder gevaarlijk dan geruststellend. Dat is het mooie aan sport als je zo kan terugvechten.’ Ondanks de teleurstelling van de tijdrit maakt Van Aert toch een positieve balans op van zijn eerste olympische deelname. ‘Ik ga met een heel goed gevoel naar huis. Ik zou een stommerik zijn om nu te zeggen dat alles mislukt is. Ik heb een medaille en daar komt uiteindelijk elke atleet voor naar hier. Ik wil nu liefst zo snel mogelijk naar huis en dan gaat de riem er even af om tijd door te brengen met de familie.’
Jarno De Smedt uit Puurs-Sint-Amands heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van het boogschieten bij de mannen.
In de zestiende finales ging onze landgenoot met 6-5 onderuit tegen de Chinees Jialun Li, na een spannende partij. De Smedt kwam al snel 5-1 achter, maar knokte zich terug tot 5-5 en dwong zo een shoot-off af. Daarin liet Li een hogere score noteren en was de uitschakeling van De Smedt een feit. Eerder op de dag haalde hij het in de eerste ronde van de knock-outfase met 6-2 van de Japanner Yuki Kawata, de nummer 22 uit de kwalificaties. De Smedt was al sinds vorige week aan de slag op deze Spelen. In de kwalificatieronde in het Yumenoshima Park Archery Field eindigde hij toen op de 43ste plaats, als eerste Belg die in actie kwam in Tokio.
Isaura Maenhaut en Anouk Geurts uit Schoten zijn in de zesde regatta van de 49er FX na een valse start tegen een diskwalificatie aangelopen. Daardoor werden ze in de stand van de regatta op de 22ste en laatste plaats gezet en zakken ze in de algemene stand na zes regatta’s van de achtste naar de elfde stek, halverwege hun olympiade. Morgen volgt er een rustdag.
Gisteren debuteerde het Belgische duo, dat in Lanzarote pas op de valreep de kwalificatie voor de Spelen kon afdwingen, met een zeventiende, derde en vierde plaats in de eerste drie regatta’s. Vandaag werden daar in de Enoshima Yacht Harbour een veertiende, achtste stek en 22ste plaats aan toegevoegd. Met 46 punten telt het Belgische duo 33 punten meer dan de Britten Charlotte Dobson en Saskia Tidey. Het Nederlandse duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz is met achttien punten opgerukt naar de tweede plaats. Het gaat om een nettoklassement, waarbij de slechtste regatta niet meetelt.
Judoka Matthias Casse uit Hemiksem, geboren in Mortsel en wiens club is gevestigd in Niel, stond één dag na zijn bronzen medaille de pers te woord. Hij was voor goud naar Tokio gekomen, maar het werd brons. ‘Zonder medaille naar huis was nog veel erger geweest.’
In de halve finales verloor Casse met een omstreden waza-ari van de Japanner Takanori Nagase, die later het goud veroverde. ‘Ik heb de kamp nog niet opnieuw bekeken en wil geen polemiek. Ik denk niet dat het waza-ari was, maar er was niets meer aan te doen. Het is goed dat ik snel de knop kon omdraaien en me op de kamp voor het brons kon concentreren. Dat is iets wat ik van Dirk Van Tichelt geleerd heb. Hij zat in Brazilië in dezelfde situatie. Natuurlijk heb ik op mijn hotelkamer nog aan die halve finale gedacht: misschien had ik dit of dat anders kunnen doen.. Maar die Japanner was ook super sterk en het was moeilijk om een opening te vinden. Hij is groot en gebruikt zijn lichaam goed. Ik heb alles geprobeerd, maar het was niet genoeg. Ik ben amper 24 en krijg in Parijs een nieuwe kans op goud. Sowieso kan ik op een mooi jaar terugblikken. Ik ben de enige judoka die zowel op het WK, het EK als de Spelen op het podium stond.’ (EM / Team Belgium / Belga / Sporza)