• 18/05/2024

De Kempense soldaten van Brigade Piron’ voorgesteld in Herentals

HERENTALS – De vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – stelden vanmiddag het boek ‘De Kempense soldaten van Brigade Piron’ voor in het ‘Tafereel’ van Bistro Le Paige.
 
Het boek vertelt de lotgevallen van de 23 Herentalse jongens, tussen zestien en 23 jaar jong, die op 10 mei 1940 werden opgeroepen voor het Belgische reserveleger om het land te verdedigen tegen de inval van de Duitse legers.
 
Na veel omzwervingen door West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk kwamen ze uiteindelijk terecht in Engeland, waar ze maanden nadien als vluchteling werden opgevangen bij Londense gastgezinnen.
 
Na veel plantrekkerij om aan de kost te komen, namen ze in de herfst van 1940 vrijwillig dienst in het heropgerichte Belgische leger in Tenby, een kuststadje in het zuiden van Wales.
 
Na een vier jaar durende militaire training op verschillende plaatsen in Engeland zetten ze eindelijk terug voet op Franse bodem op 9 augustus 1944.
 
Dan begon voor de Kempense jongens van Brigade Piron de lang verwachte bevrijdingstocht samen met de geallieerde legers van Amerika, Groot-Brittannië en Canada door Noord-Frankrijk, België en Nederland in de hoop eindelijk snel hun ouders terug te zien.

Deze brigade heeft vooral een rol gespeeld in de bevrijding van een aantal Normandische dorpen en vanaf 24 september werd er een 6 weken durende strijd geleverd aan het kanaal van Wessem in het Nederlandse Zuid-Limburg. Tussendoor trokken ze op 4 september door Brussel heen. Hier werden ze als “Brigade Piron” aangesproken.

Het boek bevat zo’n 200 pagina’s met veel foto’s die door de nabestaanden van de soldaten werden aangeleverd. Ook de bevrijding van Herentals zal in dit boek aan bod komen.

De basis is te danken aan wijlen Marcel Daneels (overleden 2019) die de verhalen en getuigenissen van de 27 soldaten (Jules Leysen is in Normandië gesneuveld) van Brige Piron heeft gepubliceerd in zijn tijdschrift “De Brigand”. Het boek is samengesteld door Ludo Torfs. Vanaf 23 september is het verkrijgbaar. Via voorinschrijving is het boek verkrijgbaar aan 25€, daarna kost het 30€. Voor meer info zie www.pironnea.be.
 
Foto’s Adrie de Kok

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten