• 15/04/2024

De Hofkamer is gerestaureerd en klaar om toeristen en beiaardliefhebbers te ontvangen

ANTWERPEN – Een bezoek aan De Hofkamer in Antwerpen mag deze zomer niet ontbreken. De voorgevel werd zopas uit de stellingen gehaald na een grondige restauratie en de recent vernieuwde binnentuin staat in bloei. Er wacht De Hofkamer een stralende zomer met zondagopenstellingen en beiaardconcerten.

De gevel van het achttiende-eeuwse herenhuis Den Wolsack werd zopas volledig in ere hersteld. Daarmee is de laatste restauratiefase van het hoofdkantoor van de Vlaamse National Trust, Herita, afgerond. Den Wolsack is gelegen aan de voorzijde van De Hofkamer in één van de oudste straten van Antwerpen: de Oude Beurs. Het volledige geveloppervlak werd van een dik verfpakket ontdaan, hersteld en voorzien van een nieuwe fijnpleister. Voor een duurzame toekomst werd ook het historische houten schrijnwerk gerestaureerd: de raamvleugels werden één voor één uitgenomen, waarna het houtwerk plaatselijk werd hersteld en opnieuw geschilderd. Ook de glaspartijen werden vervangen door dun dubbelglas. Dit glas werd ontwikkeld om te plaatsen in historische raamkaders.

Met de afronding van de gevelwerken is het erfgoedcomplex helemaal klaar om bezoekers te ontvangen. Ook zaalhuur is mogelijk. De achterin gelegen Hofkamer werd in 2021 al bekroond tot ‘erfgoedjuweel’ van de stad Antwerpen en de recent aangelegde binnentuin in april voorgesteld aan het publiek. Duurzaamheid werd in alle deelprojecten hoog in het vaandel gedragen. Zo werd de tuin onthard en voorzien van een wadi. Dat is een groene greppel die regenwater vasthoudt. De vernieuwde tuin staat nu in volle bloei: het ideale moment voor bezoekers om deze verborgen, groene erfgoedplek midden in de stad te bewonderen.

De Hofkamer bezoeken kan deze zomer zes maandagavonden in juli en augustus tijdens de beiaardconcerten in de tuin. Geen betere plek om te genieten van de muziek dan in de nieuw aangelegde binnentuin, met zicht op de kathedraaltoren, fantastische akoestiek en een drankje in de hand. Bezoeken kan op 17, 24 en 31 juli en 7, 21 en 28 augustus. Om 19 uur kan je De Hofkamer bezoeken met audiotour. Het beiaardconcert klinkt van 20 tot 21  uur. Er zijn zitplaatsen in de tuin. Deuren sluiten om 21.30 uur.

Ook op zondag kan je De Hofkamer bezoeken. In de audiotour neemt historisch personage Frans van den Bogaert je op sleeptouw doorheen zijn luxueuze achttiende-eeuwse pronkkamer. Met steun van Toerisme Vlaanderen (relanceproject Vlaamse Meesters) kreeg deze audioguide onlangs een herziening. Zo werden er verdiepende keuzemenu’s toegevoegd voor erfgoedliefhebbers die meer willen weten over het restauratietraject. Voor gezinnen met kinderen is er een belevingsparcours op maat. Het volledige programma is nu bovendien ook in het Frans, Duits en Engels beschikbaar.

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van toerisme: ‘Wie in de Oude Beurs door de straat wandelt, zou er haast aan voorbij stappen: een verborgen achttiende-eeuwse erfgoedparel, eindelijk in ere hersteld. Voor vele Antwerpenaren en bezoekers zal deze rococoparel een onverwachte, maar aangename verassing zijn. Van Griekse goden op het plafond tot een toilet gemaakt van boeken. De hoftuin is nu ook groener dan ooit tevoren en vormt een oase van rust in de drukke binnenstad. Ideaal voor een hapje en een drankje bij één van de beiaardconcerten.’ Kunstliefhebbers kunnen hier een heuse ‘Vlaamse Meester op zijn plek’ ontdekken. De grootste plafondschildering op doek wordt extra belicht binnen het Vlaamse Meesters netwerk in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en OKV. Als je door de barokke inkompoort van Den Wolsack wandelt, kijk dan zeker naar de vernieuwde bovenwaaier. Het slagmetaal met krullende bladmotieven werd opnieuw verguld of van een gouden randje voorzien. Je kan hier elke zondag terecht en dit tot en met 29 oktober. Info: www.dehofkamer.be. (EM / Foto HERITA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten