• 23/05/2024

‘De hel voor veel mensen is een bruine envelop in de brievenbus ontvangen’

DEURNE – Het indienen van een belastingaangifte kan voor veel mensen een moeilijk en tijdrovend proces zijn, zeker als je een bruine envelop ontvangt.

Gelukkig erkent de stad Antwerpen de stress die dit met zich kan meebrengen. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, worden er in Antwerpen, op verschillende locaties, fysieke zitdagen georganiseerd.

Tom Meeuws (Vooruit): ‘‘Voor mensen die voor de eerste keer een belastingbrief moeten invullen, is dit de hel. Wij proberen daar voor hen de hemel van te maken.’

Zo organiseert hij, in samenwerking met sociale organisaties CAW, SAAMO, Ligo, Atlas, Solidaris en CM, fysieke zitdagen.

Ze willen de mogelijkheid om hulp te vragen, toegankelijker maken. Via deze sociale organisaties konden de mensen die daar nood aan hadden een afspraak maken bij medewerkers van het FOD Financiën.

Van half mei tot eind juni kunnen de inwoners van Antwerpen op zeven verschillende locaties terecht met hun vragen.

Vorig jaar was er ruimte voor 300 hulpzoekenden, dit jaar worden er 1 200 mensen geholpen en in de toekomst verwachten ze de capaciteit nog verder uit te breiden.

Christopher Scheirs, medewerker van FOD Financiën: ‘De vereenvoudigde belastingaangifte is niet voor iedereen iets vanzelfsprekends.’

‘Als ons systeem merkt dat niet aan alle parameters voldaan wordt, zal de persoon in kwestie de aangifte zelf moeten invullen.’

Wanneer dit het geval is, krijgen deze personen een bruine envelop in de brievenbus. Deze situatie komt vooral voor bij mensen die nog geen jaar in België wonen en de taal dus nog niet helemaal machtig zijn.

Daarom kan het invullen van de belastingaangifte moeilijkheden meebrengen. Christopher is één van de vijf medewerkers van FOD Financiën, die bereid is om van achter zijn bureau uit te komen en de mensen in kwetsbare situaties te helpen met hun belastingaangifte.

Naast de fysieke zitdagen, kan iedereen nog altijd met vragen terecht bij de hulplijn van FOD Financiën, die doorgaans het hele jaar bereikbaar is.

Ook kan er een afspraak gemaakt worden om op het Antwerps kantoor op de Italiëlei de aangifte te overlopen.

Personen met een vraag over de aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte, kunnen op het nummer 02 572 57 57 bellen.

De papieren belastingaangifte moet ten laatste op vrijdag 30 juni binnen zijn. Via Tax-on-web kan dat tot zaterdag 15 juli.

Caro STORMS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten