• 29/02/2024

De European Cartoon Award is neergestreken in Predikheren Mechelen

MECHELEN – De European Cartoon Award is neergestreken in Mechelen. De prijs werd in het leven geroepen door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize in 2019, het jaar waarin The New York Times besloot helemaal te stoppen met het plaatsen van redactionele cartoons.

De award beloont de moed en kwaliteit in het tekenen van spotprenten en moedigt het gesprek over Europa en Europese integratie aan. Bovendien bevragen cartoons oude ideeën, en introduceren er nieuwe.

Deze exclusieve expo in Het Predikheren zet de genomineerden en winnaars van 2023 in de kijker, en is gratis toegankelijk.

Aan de hand van de cartoons kunnen scholen ook gemakkelijk in gesprek gaan over de actualiteit van het afgelopen jaar.

Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, en Björn Siffer (Voor Mechelen), schepen voor cultuur,  openden  samen met Mechelse scholieren de expo in de Pandgang Zuid van Predikheren.

Cartoons zijn een belangrijk onderdeel van een open debat en het kenmerk van een open samenleving.

Met vaak slechts één beeld houden ze een spiegel voor, maken ze verandering bespreekbaar en stimuleren ze publiek debat.

Tijdens deze expo kan je alle cartoons van de shortlist van de European Cartoon Awards bekijken.

Kwaliteitsjournalistiek is van groot belang in een gezonde democratie en cartoonisten spelen een cruciale rol in dit systeem.

Hun creaties fungeren als een keurmerk voor een open maatschappij: door middel van slechts een enkele afbeelding houden ze ons een spiegel voor, maken ze verandering bespreekbaar en doen ze het publieke debat ontvlammen.

Cartoons bevragen oude en introduceren nieuwe ideeën. Echter, meer dan in andere vormen van journalistiek, lijden spotprenten onder de afnemende vrijheid van meningsuiting.

Je kan de cartoons komen bekijken vanaf vandaag tot en met zaterdag 23 maart  tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Het Predikheren voorziet ook een aangepast boekenaanbod rondom de tentoonstelling.

De eerste prijs werd toegekend aan de Britse cartoonist Ben Jennings, voor zijn werk gepubliceerd in The Economist. De twee tweedeprijswinnaars zijn cartoonisten Harry Burton (Ierland) en Patrick Chappatte (Zwitserland). Eervolle vermeldingen werden toegekend aan Tjeerd Royaards (Nederland) en Víctor Solís (Mexico).

De cartoon van Ben Jennings geeft commentaar op de behandeling van arbeidsmigranten tijdens het WK van 2022 in Qatar.

Jennings: “De bedoeling van de cartoon was om dit onrecht op een beknopte en impactvolle manier weer te geven, door een houten voetbaltafel van Qatar 2022 FIFA World Cup in de vorm van een kist te maken, waarbij de spelers leken op de arbeiders die omkwamen.’ (EM / Foto’s  Europeanpressprize  & Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten