• 24/07/2024

De enige Antwerpse laureaat op het Sportgala voetbalde 10 jaar geleden nog bij KFCO Wilrijk

ANTWERPEN – Nauwelijks verrassingen op het Sportgala van het jaar in Kinepolis Antwerpen waar de beste sporters van 2022 werden gehuldigd. Remco Evenepoel werd sportman van het jaar (beste Antwerpenaar was Wout Van Aert uit Herentals op plaats twee), Nafi Thiam werd sportvrouw (Lotte Kopecky – geboren in Rumst – werd tweede), wielrenner Cian Uijtdebroek werd beste belofte (geen Antwerpenaars bij de top tien), Roger Lespagnard werd beste coach (Jorik Hendrickx uit Arendonk was vijfde) en Michèle George beste paralympiër (Laurens Devos uit Malle werd derde).

En toch was er een Antwerpenaar laureaat. Hij maakte deel uit van de ploeg van het jaar, de Belgian Tornados. Christian Iguacel (26, links op de foto) uit Wilrijk – hij woont pal in het centrum -, aangesloten bij Lyra, en is al een tijdje vaste ‘reserve’ in de estafetteploeg van Jacques Borlée.

Iguacel: ‘Ik ben begonnen als voetballer toen ik amper kon lopen en ik ben op mijn zestiende in de atletiek gerold en dit naarmate de matchen langer werden en het veld groter. Zo ben ik aan lange afstand begonnen. Eerst nam ik deel aan stratenlopen. Ik ben als voetballertje gestart bij Aartselaar. Nadien ben ik naar KFCO Wilrijk gegaan. Uiteindelijk was de keuze voor atletiek de juiste want de successen die we met de ploeg behaalden zijn zeer mooi.’

‘Toen ik zeventien was, telde er nog maar één ding: atletiek dus. Ik vond het mooier en leuker om individueel iets te realiseren dan in een ploegsport verder te gaan. Het heeft vrij veel vruchten afgeworpen. Tien jaar later staan we mee aan de internationale top met de atletiekploeg.’

‘Er zijn acht atleten die in aanmerking komen voor een selectie. Uiteindelijk beslist de coach wie er mag aantreden en wie niet. Ik moet er enkel voor zorgen dat ik zo snel mogelijk loop om het team te helpen. Uiteindelijk vermoed ik wel dat ik een vaste waarde zal worden. Of ik dat nu al ben: dat laat ik aan de anderen over om daarover te oordelen. Ik kan alleen maar mijn uiterste best doen en dan zien we wel waar het schip strandt.’

‘Ik was erbij op het WK in Eugene en ik was ook geselecteerd voor de World Relays. Het EK heb ik moeten missen omdat er maar zes atleten mochten gaan voor België. Uiteindelijk was er één wedstrijd bepalend. Daar was ik iets trager dan de rest. Ik vermoed dat ik er dit jaar weer zal bij zijn op de komende indoor- en outdoorkampioenschappen. Ik ga ervanuit dat er opnieuw een uitgebreide selectie zal gestuurd worden, ook met de mixed relays. Dat vergroot mijn kansen.’

‘Het is fantastisch om deel uit de maken van die ploeg. De Borlee’s staan al jaren aan de wereldtop en delen hun ervaring met de jongere atleten zoals ik. Wat we van hen leren kunnen we meenemen naar de toekomst. Ik denk dat onze jeugdigheid en onze gretigheid er mee voor zorgen dat het team zo’n sterke basis vormt.’

‘Indoor wil ik vooral scoren op het EK in Istanboel begin maart, zowel individueel als met de ploeg. In de zomer hebben we een WK in Boedapest waar we met de estafetteploegen mikken op een medaille, zowel met de mixed relay als met de mannenploeg. Individueel ga ik proberen mij te plaatsen maar daarvoor zal ik punten nodig hebben.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten