• 17/07/2024

De ene dag is de andere niet: Goffin uitgeschakeld na puik werk in de tweede set

MERKSEM – Gisteren maakte David Goffin nog brandhout van Diego Schwartzman. Vandaag was het  andere koek tegen Richard Gasquet. Onze landgenoot verloor kansloos de eerste set maar leverde puik weerwerk in de tweede. Jammer genoeg voor de aardig gevulde Lotto Arena kwam er geen belle. Goffin verloor met 2-6, 6-7 (6/8) na 1u54’.

Gisteren schreven we dat Schwartzman een speler is die Goffin wel ligt. In feite hadden we voor de wedstrijd van vandaag hetzelfde kunnen vertellen over Gasquet. Beide spelers ontmoetten elkaar vier keer. Goffin won in Tokyo en op de Masters in Cincinnati en Shanghai – telkens in twee sets – en verloor alleen – na een driesetter – in Montpellier. Gasquet won het tornooi in Antwerpen al een keertje in 2016. Hij is een habitué wegens connecties met de tornooi-organisatie. Van de twaalf partijen die hij al speelde in de Lotto Arena won hij er acht. Morgen treedt hij aan in zijn tweede halve finale van het seizoen. Ook voor Goffin had het de tweede halve finale van het jaar kunnen zijn.

De 4 500 toeschouwers hadden alvast zin in een leuke partij. Ze zorgden voor een Daviscup-sfeertje (in de oude versie wel te verstaan) en probeerden Goffin naar de volgende ronde te stuwen. Maar de speler zelf wou aanvankelijk niet mee. In het vierde spel ging Gasquet door de opslag van Goffin. Het was nochtans een hardbevochten game. De Luikenaar kwam 0-40 achter, vocht terug naar 40-40 maar moest uiteindelijk de duimen leggen. Ook in het zevende spel scoorde de Fransman op de opslag van Goffin: 2-6 na 36 minuten.

De tweede set was veel aangenamer om volgen. In het eerste spel, op de opslag van Gasquet, kwam Goffin 15-40 voor maar hij kon de break niet forceren. Dat werd meteen de rode draad in heel de set. Beide spelers flirtten met de baseline. Alleen viel de bal bij Gasquet vaak wél en bij Goffin meestal niet binnen. Het vijfde spel was typerend. Goffin kreeg zomaar eventjes vier breakpunten maar moest het spel toch nog uit handen geven. Geen van beide spelers verloor zijn opslag zodat een tiebreak moest beslissen over winst en verlies. Daarin kwam Goffin 3-1 voor maar Gasquet kwam terug naar 5-5 om uiteindelijk te winnen met 8-6.

Net zoals de meeste waarnemers was ook Goffin ervan overtuigd dat een derde set er beslist had ingezeten. ‘Richard heeft erg goed gespeeld. Hij speelde agressief en slaagde erin om me in de eerste set uit balans te brengen. Langzaam maar zeker begon ik beter te serveren zodat ik uiteindelijk met opgeheven hoofd het tornooi mag verlaten. Een derde set had er zeker ingezeten. In ieder geval kijk ik tevreden terug op deze European Open. Ik ben ervan overtuigd dat mijn prestatie hier me op de goede weg heeft gezet. In mijn eerste wedstrijd had ik het niet makkelijk maar gisteren speelde ik wel meer dan behoorlijk en vandaag had ik de pech om te stuiten op een supersterke tegenstander. Ik heb dit soort wedstrijden nodig om terug op niveau te geraken.’

‘Gasquet was een heel andere opponent dan de vorige twee. Hij speelde hoog, serveerde goed, leverde prima slice-ballen af en we weten dat zijn backhand top is. Ik kwam meer en meer in de wedstrijd, pakte de ballen hoger en had een betere timing. Aan het eind van de eerste set was ik wat gefrustreerd. Het publiek heeft me goed geholpen maar dat kon Richard niet deren. Door zijn ervaring kon hij er makkelijk aan weerstaan. In de tiebreak maakte ik nog een paar superpunten maar Gasquet bleef kalm. Al bij al trek ik met een goed gevoel naar het volgende tornooi, vanaf maandag in Bazel.’ Gasquet staat dus morgen in de halve finale maar kan niet verhelen dat het niet echt goed gaat met het Franse tennis. Voor het eerst sinds mensenheugenis staat er geen enkele Fransman in de top 40 van de ATP-ranking.

Vandaag stonden nog een paar andere mooie duels op het menu. Eentje daarvan was dat tussen de Pool Hubert Hurkacz en zeventienvoudig ATP-winnaar Dominic Thiem. Hurkacz won in zijn eerste wedstrijd in drie sets van de jonge Brit Jack Draper (ATP-48), terwijl Thiem in eerdere wedstrijden te sterk was voor onze
landgenoot Michael Geerts (ATP-268) en Francisco Cerundolo (ATP-28). Hurkacz (ATP-11) nam een blitzstart en denderde met een vroege break naar een 5-2 voorsprong. De Pool imponeerde met zeven aces in de eerste set. Het werd 6-3. Thiem liet af en toe al flitsen zien, met een aantal knappe passingshots. In de tweede set hielden de twee spelers elkaar wat meer in evenwicht. Een tiebreak bracht de beslissing. Een ware thriller: de 25-jarige Hurkacz liep uit tot 3-0 en uiteindelijk 6-4. Thiem redde twee matchballen, waarvan één met hulp van de netrand. De Oostenrijker werkte nog een derde matchpunt weg en greep de tiebreak met 6-7 (7/9). Ook de derde set stond bol van de spanning. Beide spelers moesten een breakpunt ongedaan maken en het kwam opnieuw tot een tiebreak. Hurkacz begon met een dubbele fout. Daarin kwam een fabuleuze Thiem op een 1-4 en 2-6 voorsprong. De Oostenrijker maakte de partij af bij zijn vierde matchpunt.

Thiem speelt morgen in de halve finale tegen de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-36) die vlot achtste reekshoofd Yoshihito Nishioka (ATP-39) klopte. Korda won hun enige eerdere confrontatie ook al. In de eerste set domineerde de Amerikaan de partij. Met elf winners ging hij drie keer door de opslag van Nishioka. De Amerikaan gunde Nishioka in amper 24 minuten geen enkel spelletje in de eerste set. Hij serveerde ook sterk in de tweede set en ging bij 3-2 door de opslag van zijn opponent. Korda maakte de partij af met 6-0 en 6-2 na amper 52 minuten.

De afsluiter van de avond was Daniel Evans (ATP-26) tegen Félix Auger-Aliassime (ATP-10). In een spannende eerste set met enkele spectaculaire punten kon Evans net het verschil maken met 6-4. Ook de tweede set ging gelijk op. Bij een 1-2 stand liet Auger-Aliassime na om een break te forceren en werd het toch 2-2. De tweede set draaide uit op een tiebreak. Ook daarin ging het gelijk op, maar Auger-Aliassime diepte een 2-4 en 3-5 voorsprong uit tot setwinst: 6-7 (4/7). In de derde set kreeg AugerAliassime één breakbal op 1-1, genoeg voor een uiteindelijke 1-2 voorsprong. De Canadees diepte deze tussenspurt verder uit tot matchwinst: 2-6.

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: 13.30 uur Griekspoor/Van de Zandschulp – Mahut/Roger-Vasselin, niet voor 15.30 uur Thiem – Korda, niet voor 17.30 uur Gasquet –Auger-Aliasimme

Edwin MARIËN

Foto Belga

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten