• 23/05/2024

De eerste dertien ooievaars zijn terug neergestreken in onze provincie

MECHELEN – Met open armen verwelkomt ZOO Planckendael de eerste ooievaars die terugkeren na zes maanden afwezigheid. Dertien terugkomers zijn neergestreken in het Mechelse dierenpark.

ZOO Planckendael is heel het jaar door ook de vaste thuis van een groep van twintig oudere ooievaars die de trek naar het Zuiden niet meer waagt.

De kolonie telt ondertussen zo’n 180 vogels met gemiddeld 100 nieuwe kuikens per jaar. Wordt 2021 opnieuw een record?

Het is een jaarlijkse traditie waar heel het park naar uitkijkt: de thuiskomst van de ooievaarskolonie. En nu is het zover, de eerste dertien nieuwe gasten zijn geland.

Vermoedelijk zijn deze vroege vogels niet helemaal naar het verre Zuiden getrokken maar overwinterden ze dichter bij huis.

De ooievaars die helemaal naar Zuid-Spanje en Afrika trokken verwacht het park eind februari.

Ooievaars zijn nesttrouw. Bij hun aankomst gaan ze op zoek naar hun nest van vorig jaar en beginnen takken te verzamelen om het nest opnieuw op te bouwen.

Het typische geklepper van de ooievaars werd gemist tijdens de wintermaanden en hun terugkeer kondigt het begin van de lente aan.

De ooievaar is een graag geziene gast in ZOO Planckendael. De medewerkers van het park leggen de dieren dan ook in de watten.

Bestaande nesten worden verstevigd, nieuwe nestwielen worden geplaatst om voldoende broedplaatsen te voorzien.

De vogels zijn onlosmakelijk verbonden met ZOO Planckendael. Het park bracht de ooievaar helemaal terug naar West-Europa.

De oorspronkelijke Planckendaelgroep startte in 1990 met zes dieren en breidde uit tot de grootste kolonie van het land die nu 180 vogels telt.

In 2020 telde het park 77 bezette nesten, elf koppels meer dan het jaar voordien. Een absoluut record. Gemiddeld telt een ooievaarsnest twee à drie jongen. Jaarlijks mag ZOO Planckendael meer dan 100 kuikens verwelkomen.

Elk jong krijgt een ring rond de poot en enkele veertjes worden bewaard voor DNA-onderzoek. In 2020 ringden de verzorgers 113 kuikens. Sinds de start van de tellingen in 1990 werden al meer dan 1 500 ooievaars geringd in ZOO Planckendael. (EM / Foto KMDA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten