• 19/07/2024

De Derde Jeugd Kapellen en Royal Ancient Ford Belgium ontvangen op gemeentehuis

KAPELLEN – Het gemeentebestuur van Kapellen ontving vanmiddag twee verenigingen die een koninklijke titel kregen. Het gaat om De Derde Jeugd Kapellen en Royal Ancient Ford Club Belgium.

Het bestuur van beide verenigingen werd ontvangen door het college van burgemeester en schepenen in het gemeentehuis Beukenhof.

De Derde Jeugd werd in 1967 opgericht door Ekerenaar Karel Helsen, de vader van de huidige Kapelse schepen Koen Helsen (Open Vld).

Helsen in september 2021 in een interview met Het Laatste Nieuws:  ‘De naam is een kwinkslag naar al diegenen die jong van hart zijn en zich jeugdig voelen.’

‘De doelgroep bestond initieel uit gepensioneerden, maar wijzigde al vlug naar jong-gepensioneerden, senioren en mensen op leeftijd die graag plezier maken.’

‘In 1982 werd een deel van Ekeren aan Kapellen toegevoegd en konden ook Kapelse senioren kennis maken met de vereniging die toen al vijftien jaar actief was.’

‘Er werd toen ook gestart met de organisatie van buitenlandse meerdaagse reizen.’ Er bestaat ook al jarenlang een fietsploeg, die ongeveer 30 000 kilometer per jaar afleggen.

De ‘Royal Ancient Ford Club of Belgium’, afgekort RAFCB, werd in 1972 opgericht door een aantal enthousiastelingen.

De RAFCB wil, zoals de naam al zegt, een plek zijn waar eigenaars van Ford oldtimers maar ook iedereen die hierin interesse toont, zich kunnen verenigen.

Volgens de statuten van de  VZW heeft ‘de vereniging tot doel het verenigen van eigenaars van vooroorlogse Ford autovoertuigen (geproduceerd voor 1940) aangevuld met het type Mustang.

Onder de naam Ford zijn begrepen alle producten gebouwd door de Ford Motor Company USA of haar filialen wereldwijd.

In de statuten luidt het als volgt: ‘De vereniging verenigt ook alle personen die werkelijk belangstelling hebben voor de Ford voertuigen, voor de bewaring van het nationaal patrimonium dat door die oude voertuigen wordt gevormd, voor de samenstelling van een documentatie over die voertuigen en hun onderdelen, voor de verspreiding door ieder didactisch of ander middel van al wat vooroorlogse Ford autovoertuigen + type Mustang betreft, behoudens uitzonderingen, alsook iedere activiteit die een rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met die voertuigen en dit in de ruimste zin van de betekenis.’

Henry Ford werd geboren in Springwells Township, Wayne County, Michigan, op 30 juli 1863, als oudste van de zes kinderen van William en Mary Ford.

Zijn jeugd bracht hij door met karweitjes op de welvarende familieboerderij en rond de hoeve en zijn onderwijs genoot hij op een eenkamerschooltje.

De Ford Motor Company werd opgericht in 1903. Henry Ford had 25,5 percent van de aandelen in handen en fungeerde als vice-president en hoofdmecanicien.

Met de introductie van de Model-T in 1908 maakte Henry Ford zijn droom waar om een auto te produceren die redelijk geprijsd, betrouwbaar en efficiënt was.

Henry Ford stierf thuis op zijn landgoed Fairlane in Dearborn op 7 april 1947 om 23.40 uur. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten