• 24/06/2024

‘De burgemeesters’ op ATV, gedichten voor begraafplaats Borgerhout

ANTWERPEN –  Precies twintig jaar nadat de eerste historische reeks rond Antwerpen met wijlen stadsgids George Van Cauwenbergh op ATV werd uitgezonden maakt de regionale zender een nieuwe serie over de geschiedenis van de stad.

Vanaf zondag kan je er acht weken lang naar kijken. Rode lijn in het verhaal zijn burgemeesters die Antwerpen mee vorm hebben gegeven. De titel is dan ook ‘De burgemeesters en hun stad’. Gastheren zijn burgemeester en historicus Bart De Wever (N-VA) en zanger Axl Peleman. Walter Schrooten, maker van de reeks: ‘We zijn op zoek gegaan naar verhalen van Antwerpen die we hebben gelinkt aan burgemeesters. Op een bepaald moment stonden we aan Fort Sint-Filips, één van de oudste forten rond Antwerpen dat dateert van de zestiende eeuw en dat werd opgetrokken door de Spanjaarden. Bart De Wever zei toen ‘Het zou interessanter zijn geweest dat ik daar bij was. Maar misschien zeggen ze dat over 500 jaar ook wel over onze tijd.’’

‘De nadruk ligt niet op de burgemeesters maar op hun tijd. Het fascinerende is dat de stad altijd een bouwwerf is geweest. Elke aflevering duurt ongeveer zeventien minuten en wordt uitgezonden in de lus na Wakker op Zondag. Uiteraard is er weinig beeldmateriaal van de zestiende eeuw maar we blijven er wel lang bij stilstaan omdat ze zo belangrijk is geweest. Doelbewust zijn we op zoek gegaan naar plaatsen die bereikbaar zijn zodat mensen er een kijkje kunnen gaan nemen.’

De eerste aflevering draait rond Lancelot Van Ursel (burgemeester van 1538 tot 1548). Nadien volgen Antoon Van Stralen (1555-1565), Filips Van Marnix Van Aldegonde (1583-1584), Nikolaas Rockox (1603-1625), Florent Van Ertborn (1817-1828), Gérard Le Grelle (1831-1848), één reeks over Jean Loos (1848-1862) en Emile Van Put (1944) en twee afleveringen rond Frans Van Cauwelaert (1921-1932),  Camille Huysmans (1944-1946) en Lode Craeybeckx (1946-1976).

Op vraag van de begraafplaats en het district schreven vijf dichters, elk met een groot hart voor Borgerhout, een gedicht voor de nieuwe sokkels op de begraafplaats. Het gaat om stadsdichter Seckou Ouologuem, kinder- en jeugdboekenauteur Gil vander Heyden, woordkunstenaar Hind Eljadid, jong talent Janan Daniëls en Yella Arnouts (schrijfdocent aan de Borgerhoutse Academie voor Muziek en Woord en coördinator van het literair en sociaal project De Eenzame Uitvaart).

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Weinig mensen weten dat de begraafplaats Silsburg een Borgerhoutse enclave is, gelegen aan de Herentalsebaan in Deurne. Je kan er rustig wandelen en vindt er graven van beroemde Borgerhoutenaren als burgemeester Moorkens of wereldkampioen wielrennen Stan Ockers. En vanaf nu kan je er dus ook prachtige gedichten ontdekken.’ Aïssatou Cissé (Vooruit), districtsschepen voor cultuur: ‘Poëzie kan erg troostend zijn op moeilijke momenten, zoals bij het afscheid van een dierbare. Met dit project bieden we een klein beetje troost aan mensen die het kunnen gebruiken.’ Iedereen kan vanaf nu de gedichten gaan ontdekken, de sokkels staan verspreid over de verschillende strooiweides en het columbarium op de begraafplaats. In de winter is de poort open van 8 uur tot 17.30 uur.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten