De beiaard viert vrouwelijk talent in de muziekwereld

 De beiaard viert vrouwelijk talent in de muziekwereld

MECHELEN – Volgens jaarlijkse traditie verandert het automatische speelwerk van de beiaard net voor de paasvakantie. Voor het eerst zullen uitsluitend vrouwelijke componisten te horen zijn, een muzikale primeur ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationaal Jaar van de Vrouw in 1975.

Elk jaar, een week voor de paasvakantie, werkt stadsbeiaardier Eddy Mariën samen met de torenwachter en studenten van de Koninklijke Beiaardschool om honderden nieuwe pinnen in de trommel van het automatische speelwerk te plaatsen. Dit jaar staan de muziekstukken in het teken van vrouwelijke talenten vanuit verschillende delen van de wereld.

“Onze beiaard zorgt voor muziek in de stad. Op een heel toegankelijke manier, want iedereen kan ernaar luisteren. De melodieën van ons automatische speelwerk kunnen worden beschouwd als de afspeellijst van onze stad. Het is daarom waardevol dat er deze keer extra aandacht is voor muzikale vrouwen. Muziek van en voor iedereen, daar zorgt onze beiaard voor. Zeker met deze nieuwe selectie,” aldus Kristof Calvo (Groen), Schepen van Cultuur.

Het nieuwe programma bevat werken van vier vrouwelijke componisten, die elk een unieke muzikale identiteit vertegenwoordigen:

“Sketches in Sepia” van Florence Price (1887-1953), de eerste Afrikaanse-Amerikaanse vrouw die haar composities uitvoerde op grote concertpodia. Dit werk wordt gespeeld vóór het hele uur.
“Romance sans paroles” van Mel Bonis (1858-1937), een Franse componiste die vooral bekendstaat om haar expressieve en lyrische stijl. Dit stuk zal klinken vóór het halve uur.
“Halling”, een Noorse dans van de Noorse componiste Agathe Backer-Grøndahl, is het fragment dat te horen zal zijn vóór het eerste kwartier.
“Mi Teresita”, een wals van de Venezolaanse componiste Teresa Carreño (1853-1917), wordt afgespeeld op het laatste kwartier.

“Daarnaast blijven de typisch Mechelse ‘halve kwartiertjes’ te horen, met hun opeenvolging van vier noten. We kunnen de beiaard dus elke 7,5 minuten horen spelen. Een geluid dat voor vele Mechelaars klinkt als thuiskomen. De historische beiaard van Mechelen, die verbonden is met het trommelspeelwerk, en de meer recente concertbeiaard erboven behoren tot de meest prestigieuze ter wereld,” zegt stadsbeiaardier Eddy Mariën.

Foto’s van de stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK