• 20/06/2024

David Saldanha uit Boechout nam tweede single op. Hoe ga je daarvoor te werk?

BOECHOUT – David Saldanha (17) uit Boechout nam vorige maand zijn eerste single op. Nu is nummer twee er al. Vanwaar het idee en hoe ga je daarvoor te werk? Wij gingen het hem vragen.

‘Waarom ik deze nummers heb opgenomen? Goede vraag. Ik was al een paar jaar met muziek bezig. Ik had al wat dingen opgenomen en heb dat aan vrienden laten horen. Ze vroegen meteen wanneer ik mijn muziek op Spotify zou zetten. In de muziekschool van Lier had ik toen een vervangleerkracht die inviel voor de normale leerkracht, die ziek was. Ook die zei mij dat ik de nummers moest releasen. Toen dacht ik: waarom niet? Nu weet ik dat ik dat regelmatig ga doen.’

‘Ik ben indertijd begonnen met klassieke piano maar dat heb ik nooit echt leuk gevonden. Twee jaar geleden heb ik naar de film La La Land gekeken (een film met Ryan Gosling in de hoofdrol, die een jazzmuzikant vertolkt die piano speelt, EM). Ik vond dat zo mooi dat ik die liedjes uit de film begon te spelen. Nadien zag ik een andere film, A Star is Born, waarin Bradley Cooper vrij cool zingt. Op dat moment besloot ik om te leren zingen.’

‘Net op dat moment ging mijn piano-leerkracht met pensioen en moest ik een andere richting kiezen. Ik heb toen gekozen voor singer songwriter. Ik wilde in eerste instantie leren zingen en eens ik aan de slag was, vond ik de rest ook wel heel leuk. Ik wou liedjes opnemen maar had geen installatie. Ik ben begonnen met hulp van een gratis online-site maar dat werkte niet zo goed. Toen heb ik verder gezocht en vond ik wat ingewikkelde programma’s, die daar echt voor gemaakt zijn, en die professionals ook gebruiken.’

‘Ik maakte gebruik van een demoversie, waar je niet echt veel op kan doen, maar het was toch al een stap vooruit. Mijn leerkracht heeft muziekproductie gestudeerd zodat hij me kon helpen, maar het meeste deed ik toch alleen. Vervolgens heb ik een microfoon en een interface gekocht en was ik in staat om mijn eerste liedje op te nemen. Dat was vorig jaar.’

‘Nu mijn eerste nummers uit zijn probeer ik promotie te maken via Instagram. Ook mijn familie helpt me daarbij. Een verdienmodel is het niet echt. Je krijgt één euro voor 300 streams. Uiteindelijk is het wel mijn bedoeling om verder in de muziek te gaan. Binnenkort begin ik op Sint-Gabriël aan mijn laatste jaar wetenschappen-wiskunde. Op de muziekschool heb ik wel wat vrije uren en heb ik een leraar gevonden die me extra les wil geven. Op die manier hoop ik een kans te krijgen om te mogen beginnen aan het conservatorium. Er is wel heel veel concurrentie. Ik zing ‘rock and roll’-achtig maar nu komen er liedjes aan die minder in dezelfde stijl zijn. De teksten schrijf ikzelf. Ik maakte deel uit van een groepje met mede-leerlingen uit de muziekschool maar dat was niet zo leuk, want niet iedereen zat op hetzelfde niveau. De moeilijkheid is ook om alles te combineren met mijn studies.’

‘Wat ik nu heb opgenomen is nog niet goed genoeg om te gaan aankloppen bij professionelen. De kwaliteit van de productie is nog niet echt top. Maar dat zal uiteraard veranderen wanneer ik op het conservatorium zit. Het komt erop aan om te werken met muzikanten die mee zijn met mijn stijl en die willen meedoen.’

‘Mijn echte naam is David Rutges maar dat klinkt niet zo mooi, te ‘Belgisch’ ook. Daarom koos ik voor Saldanha, de (Portugese) familienaam van mijn moeder. Vanaf nu ga ik proberen om elke maand een nieuwe song te releasen. Het zal dus wel snel gaan. Ik begin altijd met de muziek. Eerst speel ik het nummer op piano, nadien komen de akkoorden. Ik wil niet in één toonladder werken. De lyrics komen er pas op het einde bij. Ik hoop naar buiten te kunnen komen tijdens ’t Waait in ’t Park (een parkevenement in Boechout dat tijdens het voorjaar wordt georganiseerd, EM).  Mijn grote droom is uiteraard om ooit  wereldberoemd te worden maar met die droom zal ik niet wel alleen staan.’

Edwin MARIËN

Beluister hier de nummers van David Saldanha:

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten