Dak stort in door sneeuw in Mol, gunstig advies voor kinderdagverblijf


MOL – Onder druk van de sneeuw kwamen vanochtend grote delen van het dak van een leegstaand gebouw op site De Zwaan in Mol naar beneden. Niemand raakte gewond of liep een risico. Het puin belandde binnen een veiligheidsperimeter die sinds enkele maanden rond het gebouw was ingesteld. Het gebouw staat achteraan op de site, grenzend aan de Wandelweg, kinderdagverblijf Molleke en privaat perceel.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V):  ‘Het beschadigde gebouw staat al langere tijd leeg, maar moet qua basisstructuur gevrijwaard blijven totdat we binnen het masterplan voor de volledige site van De Zwaan de toekomst voor de komende decennia hebben vastgelegd.

‘Tijdens een gebouwinspectie binnen een lopende studieopdracht voor het masterplan enkele maanden geleden, kwam de instabiliteit van het dak aan het licht. Meteen namen we de nodige maatregelen voor het instellen van een veiligheidsperimeter rond het gebouw.’

‘Sinds de afbakening van een perimeter werkten onze diensten een aannemingsopdracht uit om stabiliteitswerken uit te voeren, inclusief het vervangen van de bestaande dakconstructie door een tijdelijk dak. De opdracht was al gedetailleerd beschreven, de zoektocht naar een geschikt dakbedrijf was gestart. Begin februari moesten alle offertes binnen zijn.’

‘Na de instorting van vandaag verandert de aanpak. Zo lieten we de actuele toestand vandaag nog onderzoeken door een stabiliteitsingenieur. Op basis van de bevindingen stellen we via een spoedopdracht een aannemer aan voor het ruimen van het puin en het uitvoeren van de vereiste renovatiewerken om het gebouw voor verdere schade te behoeden. De veiligheidsperimeter en het afsluiten van de volledige koer voor publiek gebruik blijft behouden zolang de veiligheid dit vereist.’

Het college van burgemeester en schepenen levert een vergunning af voor de realisatie van kinderdagverblijf ‘Meneer Miel’ door De Witte Mol. Eind dit jaar liep een openbaar onderzoek naar deze uitbreidingsplannen. Dit leverde slechts één bezwaarschrift op. Het toekomstige kinderdagverblijf voorziet in totaal ruimte voor 36 opvangplaatsen, waarvan er in een eerste fase zestien al zijn toegezegd door het Vlaams Agentschap Opgroeien. Het kinderdagverblijf richt zich zowel op baby’s en peuters met een normale ontwikkeling als op jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een (vermoedelijke) beperking. De Witte Mol streeft met dit initiatief naar een inclusieve aanpak waar kinderen met en zonder beperking de juiste zorgen krijgen én van elkaar kunnen leren.

Het toekomstige kinderdagverblijf bestaat uit twee leefgroepen van elk achttien opvangplaatsen. Ook vakantieopvang is op deze locatie mogelijk. Daarnaast omvat het gebouw ook een aantal vergaderlokalen en burelen. Door de groei van De Witte Mol de afgelopen jaren is hier grote nood aan. Het gebouw krijgt een sobere baksteenarchitectuur, met enkele accenten in de gevelbekleding. De plannen voorzien in een in- en uitrit naar Sluis, zodat het verkeersluwe karakter van De Witte Mol gevrijwaard blijft. Er is een parking voorzien voor elf wagens. (EM /Foto Gemeente Mol)


Aanverwante berichten