• 14/06/2024

CurieuzeNeuzen op 5 000 locaties wo Kapellen, Westmalle, Borgerhout en Hove

HOVE – Vanmorgen werd het startsein gegeven voor de meetcampagne van CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Een halfjaar lang wordt er via slimme bodemsensoren gemeten vanuit 3 535 tuinen, 426 speelplaatsen, 77 bedrijfstuinen, openbare domeinen, landbouwakkers en natuurgebieden. Het resultaat van de metingen is een unieke dataset die gedetailleerd inzicht geeft in de impact van hitte en droogte op onze leefomgeving.

Over heel Vlaanderen werden slimme bodemsensoren in het gazon geplaatst. Deze bodemsensor – intussen al beter bekend als de ‘gazondolk’ – bevat drie temperatuursensoren en een vochtsensor om de hitte en droogte te meten. Na plaatsing maken de bodemsensoren connectie met het Internet of Things-netwerk van Orange. Via dit netwerk worden één keer per dag de verzamelde data doorgestuurd naar de database van de Universiteit Antwerpen.

Om 10u30 moesten de deelnemers hun bodemsensor installeren. Bij gezinnen uit Kapellen, Westmalle, Borgerhout en Hove kon de pers een kijkje nemen. Wij trokken naar Hove bij Maarten Weyn (40) en Sarah Benoy (42) en hun kinderen Nina (7) en Matthijs (11). (zie foto) Dankzij de handleiding was de sensor vlug geplaatst. Beiden hebben wel wat met dit soort onderzoeken.  Sarah:‘Maarten is een industrieel ingenieur elektronica en ICT en specialist draadloze communicatie bij Universiteit Antwerpen en ik werk bij Zorg en Gezondheid.  Maarten doceert Internet of Things . ‘Deze nieuwe techniek stelt de wetenschappers in staat om hitte en droogte een halfjaar lang op 5 000 locaties tegelijk, in realtime, op te volgen. Het is de eerste keer dat een burgerwetenschapsonderzoek op een dergelijke grote schaal gebruik maakt van een Internet of Things-toepassing: een internationale primeur en best spannend.’

Prof Filip Meysman, hoogleraar departement biologie aan UAntwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk: ‘Het enthousiasme voor CurieuzeNeuzen in de Tuin is groot.  Uit de 51 001 inschrijvingen selecteerde een algoritme 4 400 meetpunten om de hitte en droogte in Vlaanderen optimaal in kaart te kunnen brengen. Er zijn meetpunten in alle Vlaamse gemeenten, van grote villatuinen tot kleinere stadstuinen.’ Per provincie verspreid geeft dat een volgend beeld: 1 133 in Antwerpen, 943 in Oost-Vlaanderen, 811 in Vlaams-Brabant, 766 in West-Vlaanderen en 747 in Limburg. Deze meetpunten in tuinen en parken worden aangevuld met 600 meetlocaties in natuurgebieden en op landbouwakkers.

Deelnemers volgen de metingen in hun eigen tuin, speelplaats of domein mee via hun persoonlijke online dashboard, dat gekoppeld is aan de bodemsensor in hun gazon en dagelijks geüpdatet wordt met de nieuwste meetresultaten. Deelnemers kunnen hun persoonlijke dashboard delen via socialemediakanalen.

Geïnteresseerden kunnen de metingen van alle meetpunten in Vlaanderen opvolgen via een stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen. Je vindt er ook een uitgebreid dossier en tussentijdse bevindingen over het onderzoek. Half december worden daar de resultaten en conclusies van het onderzoek vrijgegeven. CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard met sterke ondersteuning van Rabobank.be, Orange, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, iFLUX, DPD en Aquafin.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten