• 12/07/2024

Cultuurweekend toont je het nieuwe programma in Antwerpen en districten

ANTWERPEN – Stad Antwerpen viert de heropening van cultuur en trapt het nieuwe culturele seizoen af met een heus Cultuurweekend voor jong en oud en dit van vrijdag 27 tot en met 29 augustus. Uiteraard gelden de coronamaatregelen.

Meer dan 100 cultuurspelers zetten hun deuren wagenwijd open. Expo’s, workshops, een voorproefje uit het seizoen, een blik achter de schermen, … De cultuurhuizen van de stad en haar districten tonen wat er ons komend seizoen allemaal te wachten staat. Bovendien zorgen ze op drie centrale pleinen voor een gevarieerd programma. Op de Groenplaats, het Operaplein en de Leopold de Waelplaats kan het publiek genieten van muziek, theater, woordkunst, musical, comedy en meer. Het Cultuurweekend stelt een boeiend en veelzijdig programma voor, zowel binnen als buiten de muren van de Antwerpse cultuurhuizen.

Je krijgt optredens, tentoonstellingen, muziek, poëzie en dans van musea, ontmoetingscentra, schouwburgen, bibliotheken, professionele kunstenaars en amateurs. Van voorstellingen van Nell Gwynn in de binnentuin van Kasteel Sterckshof over een stocksale in de shop van het Middelheimmuseum tot een workshop ‘Grootste Street Art Tekening’ in Bibliotheek Park. Van interactieve rondleidingen en activiteiten in het M HKA tot vertellingen in Museum Mayer van den Bergh. Bij Opera Ballet Vlaanderen, dansstudio Arabesque of het Bachfestival krijgt het publiek toegang om repetities bij te wonen en te zien hoe de eerste producties van het nieuwe seizoen vorm krijgen. Als kers op de taart kan iedereen mee feesten met CC Berchem die dit seizoen de stap zet van cultuurcentrum naar schouwburg. Het programma zet ook jong talent in de kijker. Van de virtuoze jongeren van I SOLISTI YoungStars! naar de vrijetijdskunstenaars van Fameus tot het zang- en podiumtalent van Muziektheater Transparant. Ook de kleintjes zijn welkom: een familieweekend in het Red Star Line Museum, een eerste filmervaring in Cinema Cartoon’s, een schattenjacht in AMUZ of een bodypercussie in de Koningin Elisabethzaal voor kinderen vanaf zes jaar.

Het Operaplein trapt op vrijdagavond van 17 tot 21 uur het weekend op gang met intro’s van voorstellingen zoals Mamma Mia! (Deep Bridge), Billie (BIL) en Talk to me in French (Frank Mercelis). Op zaterdag en zondag worden de drie pleinen tussen 12 en 18 uur ingenomen door acteurs, dansers, dj’s, muzikanten, woordkunstenaars en cabaretiers. Onder meer Dimitri Leue, Poppentheater Jojo, Mathieu & Guillaume, De Sprekende Ezels, Slam Aleikum, Jimbo Jones en stadsbeiaardiers passeren de revue.

De bezoekers kunnen vier ontdekkingsroutes volgen naar gelang de gewenste cultuurervaring: de Verborgen Parel Route, de Familieroute, de Iconische en de Alternatieve Route. Daarnaast rijdt ook een toeristentram tussen de drie pleinen (Operaplein, Groenplaats en Leopold De Waelplaats) en het MAS. Aan de infopunten op de pleinen liggen gedrukte plannen. Wie zelf het plan downloadt of een eigen route uitstippelt, kan terecht op www.cultuurweekend.be. Daar vind je het volledige programma. Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van cultuur: ‘Het Antwerpse cultuurveld heeft een erg moeilijke periode achter de rug, maar staat te trappelen om er opnieuw tegenaan te gaan. Met het Cultuurweekend geven we het startschot van het nieuwe cultuurseizoen, een prachtige samenwerking tussen meer dan 100 spelers van de Antwerpse cultuursector en de stad. Met een uniek en divers aanbod, voor ieder wat wils, toont Antwerpen hoe het ook cultureel herleeft en bruist.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten