Cultuurprijs Hoogstraten gaat naar vzw LA:CH met Het Groot Circus van het Klein Verdriet
HOOGSTRATEN – vzw LA:CH werd in 2009 opgericht door een groep gelijkgestemde cultuurvoorvechters met als doel culturele en erfgoedactiviteiten te organiseren waarin de samenwerking tussen professionele kunstenaars en amateurs centraal staat.
Nu kregen zij de cultuurprijs van de stad Hoogstraten voor hun productie ‘Het Groot Circus van het Klein Verdriet.’ Nevenprijzen waren er voor Vialta, Staf Brosens en Mussenakker.
vzw LA:CH uit Hoogstraten bestaat intussen bijna vijftien jaar. In november 2010 kwamen ze voor het eerst naar buiten met Gelmel, de musical in het kader van 800 jaar Hoogstraten. In november 2014 brachten ze 1814, De vergeten Veldslag als apotheose voor het herdenkingsjaar rond 200 jaar Slag bij Hoogstraten.
In mei 2017 maakten ze de originele muziektheaterproductie Blauw en tussendoor organiseerden ze allerlei kleinere culturele evenementen en werkten ze mee aan producties van bevriende verenigingen.
In de zomer van 2023 kwam er opnieuw een grote voorstelling met als titel ‘Het Groot Circus van het Klein Verdriet’.
Het Groot Circus van het Klein Verdriet werd net zoals de vorige producties een gloednieuwe familievoorstelling die speciaal voor Hoogstraten geschreven werd. Achter de schermen was vzw LA:CH er al mee bezig sinds 2017, meteen na Blauw.
Maar in 2020 was Jos Dom, tekstschrijver en regisseur van dienst, tijdens de lockdown echt helemaal in de literatuur gedoken en had hij zijn tekst afgewerkt.
Sinds het begin van het proces werd contact gezocht met enkele kenners, Toon Horsten en Frans Horsten.
Zij hebben de tekst kritisch nagelezen wat betreft historische juistheid en respect voor de site en haar vroegere bewoners. Waar nodig kon dan nog één en ander worden bijgestuurd.
Qua thematiek kiest vzw LA:CH voor de verhalen rond de recente Unesco-site Wortel Kolonie. Een echt Hoogstraats thema dus. In een theatervoorstelling in zeven bedrijven werden evenveel periodes uit de 200-jarige geschiedenis van de Kolonie belicht.
Jos Dom had een heel originele manier gevonden om het publiek mee te nemen in deze verhalen met tekst, zang, dans, muziek en ook een vleugje circus.
Bij de Kolonie wordt meestal meteen gedacht aan ‘de landlopers’, maar de site heeft nog heel wat andere functies gehad, bijvoorbeeld tijdens de oorlogsperiodes.
Belangrijk om te vermelden is dat er naast de grote productie ook een zijtraject liep: een sociaal theaterproject waarin mensen uit kansengroepen een toonmoment maakten met hun eigen verhaal dat nadien ook geconfronteerd werd met de verhalen uit de voorstelling én ook een plaats kreeg op het grote podium. De brug die daar gemaakt werd tussen heden en verleden zal zeer confronterend worden.
Voor de locatie werd gekozen voor een circustent. De bedoeling was om die op te bouwen op een wei in de buurt van de Kolonie, omdat die plek natuurlijk het onderwerp is van de voorstelling. (EM)