Cultuurhuis De Bijl stelt werk tentoon uit de verzameling van Bert van den Auwelant
- cultuur
- Ronny Mullens
- 01/09/2023
- 277
ZOERSEL – Voor de tentoonstelling ‘ARTlant – een keuze uit ….’ maakten de organisatoren een selectie uit de collectie van Zoerselaar Bert van den Auwelant. De verzameling van van den Auwelant bestaat uit meer dan 2 000 werken en omvat textiele kunsten, Russische Avant-Gardekunst, Popart-werken en zo meer. In cultuurhuis de Bijl toont men een selectie van moderne en hedendaagse kunst met werk van James Ensor, Magritte, Karel Appel, Paul Van Hoeydonck, Christo, Cindy Wright, … en meer van dat moois. Laat je drempelvrees thuis en kom naar het cultuurhuis De Bijl, Dorp 1, voor een boeiende wandeling door de kunstgeschiedenis.
De ARTlant – collectie bestaat uit textiele kunsten, Russische Avant-Gardekunst, Popart-werken en nog veel meer. Van den Auwelant: ‘De trigger om een werk aan te kopen is de vonk die overslaat en is moeilijk onder woorden te brengen. Het betreft meer een directe connectie met het werk, een dialoog. Ik moet mij op dezelfde golflengte als de kunstenaar bevinden. Het is vooral het resultaat van het overbrengen van zijn emoties, zijn gevoel uitgezet op de drager. Het zou mooi zijn als de collectie samenblijft maar als ze uit elkaar valt is dat geen beletsel. Dat de dialoog met het publiek blijft is het belangrijkste. Het overbrengen van emoties, een genieten van esthetica, het puur gevoel, de intuïtie, .. daar is kunst voor gemaakt.’
Al meer dan 45 jaar verzamelt Bert van den Auwelant kunst voor zijn collectie ARTlant. Voor zijn twintigste kocht hij zijn eerste kunstwerken, meestal op veilingen. ‘Soms kan je een koopje doen, soms niet, het is de sport, de kik om een interessant kunstwerk te ontdekken waar ik voor ga. Ik wil meer dan een kunstwerk bezitten, ik wil het begrijpen. Ik wil de kunstenaar zijn emoties in zijn kunststukken herkennen. Ik wil connectie met de kunstenaar voelen en uitgedaagd worden. Kunst laat je nadenken over jezelf en het leven. Soms maakt het je vrolijk, soms niet.’ Geld verdienen met kunst is bij van den Auwelant niet aan de orde.
In 2006 kocht Van den Auwelant de vroegere Wilma-meubelfabrieken aan de Oostmallebaan waar hij zijn kunstcentrum ARTlant en delicatessebedrijf NIVO-Finess in onderbracht. Wanneer je in zijn verzameling begint te zwemmen dan merk je een duidelijke een voorkeur voor bepaalde kunstenaars. Zo heeft hij een 50 tal werken van Paul Van Hoeydonck, ook Floris Jespers, Rudolf Meerbergen en Paul Ibou zijn ruim vertegenwoordigd. Met sommige van hen onderhield hij goede vriendschapsbanden.
In deze selectie wil men zeker geen doorsnee van de ARTlant-verzameling tonen. Dan zou men zowel werk uit zijn ganzen-collectie, etnische verzameling, textiele kunsten als gebruiksvoorwerpen moeten tonen. Men beperkte zich tot moderne en hedendaagse kunst uit de twintigste en 21ste eeuw (James Ensor, Magritte, Karel Appel, Paul Van Hoeydonck, Christo, …). De werken hangen min of meer thematisch (wereld, natuur, kleur, …) soms ook op esthetische gronden, in een dynamische opstelling onder, boven en naast elkaar. De opstelling werkt als een beeldverhaal waarbij beelden met elkaar in dialoog gaan en je van het ene thema naar het andere laveert. De kijker wordt uitgedaagd om er zijn eigen verhaal aan toe te voegen.
Het kleed van Ann Salens valt wat buiten de toon maar geldt zeker als één van de blikvangers. Salens beschouwde haar kleding als kunstobjecten en combineerde vaak onverwachte kleuren. Nicole en Hugo, Ann Christy en naar verluidt – toen nog- prinses Paola droegen haar flamboyante creaties. Verder valt een werk van Piet Mondriaan op. De felle, primaire kleuren, gevat in zwarte horizontalen en vertikalen werken als een beeldmerk. Ook het werk van Cindy Wright werkt, door haar formaat, als een blikvanger. Via haar werk stelt ze ethische vragen over onze menselijke vergankelijkheid en fragiliteit, onze omgang met de dood, over de planeet waarop we leven.
Je kan de tentoonstelling gaan bekijken vanaf morgen zaterdag tot en met zondag 24 september. Op zaterdag van zaterdag van 13.30 uur tot 18 uur, op zondag van 11 tot 18 uur.
Foto’s Ronny MULLENS