• 15/07/2024

Cultuurfestival Calamartes wordt vandaag op gang geschoten op Stadscampus

ANTWERPEN – Vanmiddag geven de studenten van UAntwerpen de aftrap voor een nieuwe editie van het cultuurfestival Calamartes.

In de befaamde spiegeltent organiseert studentenkoepel Unifac, in samenwerking met zo’n twintig studentenverenigingen, een brede waaier aan culturele activiteiten. Deze editie wordt extra feestelijk, want Calamartes bestaat al vijftien jaar.

Tot en met vrijdag vindt op de Stadscampus van UAntwerpen een nieuwe editie van Calamartes plaats.

Al vijftien jaar lang brengt dit festival cultuur dichter bij de Antwerpse student. Deze editie is niet anders: een comedy-avond, een poëzieworkshop, een internationale brunch, Afrikaanse dans of zelfs een workshop kantklossen.

Dit zijn slechts enkele van de vele activiteiten die dit jaar zullen plaatsvinden in de welbekende spiegeltent.

Toch zijn er ook kleine veranderingen. Zo zal de spiegeltent dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie staan.

Omdat er in het Hof van Liere gewerkt wordt na de grote brand, verhuist de tent naar de parking van Gebouw R op de Stadscampus aan de Lange Winkelstraat 13.

Britt De Sutter en Elissa Wuyts, cultuurverantwoordelijken bij Unifac: ‘Er is in de tent werkelijk voor iedereen wat te beleven. Het is fijn om te zien hoe alle studentenclubs zich ieder jaar opnieuw inzetten om zoveel diverse cultuuractiviteiten op poten te zetten.’

Calamartes draait ieder jaar om een bepaald thema, en deze editie draagt de ondertitel ‘Crystal edition.’ Dit is een verwijzing naar het vijftienjarig, ofwel kristallen, jubileum van het festival.

Wuyts: ‘Calamartes is al jarenlang een vaste waarde op de Stadscampus. Ieder jaar zien we een enorm engagement van heel veel studenten om er een mooie week van te maken. Dat laat zien hoe belangrijk cultuur is voor jongeren.’

Toch is de spiegeltent er niet enkel voor studenten, het publiek is minstens even divers als de activiteiten.

Zo worden er iedere ochtend kinderactiviteiten georganiseerd voor klasjes uit een school in de buurt.

Ook de bewoners van het woonzorgcentrum OLV komen langs om de beentjes los te gooien tijdens de bekende TD Pensionné.  De Sutter: ‘De spiegeltent is geopend voor iedereen die de sfeer wil komen opsnuiven.’

De tent wordt vanmiddag feestelijk geopend met enkele woorden van Britt, Elissa en UAntwerpen-rector Herman Van Goethem.

Daarna volgt een receptie waar enkele studenten een act zullen brengen en waar zeer toepasselijk ook calamares op het menu staan.

Vanavond gaat het officiële cultuurprogramma van start met een concertavond. Op het programma staan optredens van twee veelbelovende artiesten.

Het eerste optreden wordt gegeven door Jente Neels, ofwel Jen, die aan haar solocarrière werkt terwijl ze ook muzikante is voor de band Ratmosphere en voor muzikante Sylvie Kreusch.

De hoofdact van de avond is de band JAKOMO, die dit jaar twee keer in een uitverkocht Ancienne Belgique zal optreden voor hun releasetour. Het volledige programma vind je op https://fb.me/e/4egTP20t0. (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten