• 27/05/2024

Winnaars cultuurprijzen Ekeren 2024

Cultuur prijzen uitgereikt in Ekeren

EKEREN – Alle genomineerden werden vanavond ontvangen op Kasteel Veltwijck voor de jaarlijkse uitreiking van de cultuurprijzen. De trofee is dit jaar van de hand van Bram Tassier. Marc Elseviers (N-VA), schepen voor cultuur, bedankte Bram Tassier voor de creatie van de kunstwerken voor de winnaars. Een blok beton als symbool voor een stevig fundament, noodzakelijk voor elke kunstenaar. Elke trofee weegt 2180 gram, de postcode van Ekeren.

Bij de ingediende genomineerden werd ook Erik Baelus meerdere keren voorgesteld. Erik overleed onlangs heel onverwacht en veel te jong aan hartfalen. Wat Erik voor Ekeren heeft betekend was al lang duidelijk, maar dit werd nog eens extra duidelijk tijdens de jurybespreking. Transitie, Tracé, festival van de verbinding, Plein Petillant, het project met Tjalk en alle andere ondersteunende taken in andere projecten. Echtgenote Ellen werd letterlijk in de bloemetjes gezet. Marc Elseviers: “Ik ben blij dat u hier aanwezig bent, want Erik verdient deze aandacht. Daarom is er voor u een bloemstuk met mooie bloemen en vooral met “vergeet-mij-nietjes”. Want Erik gaan wij echt niet vergeten. We zullen zijn energie terugvinden in de vele projecten die zijn medebedenkers verderzetten. Telkenmale zullen wij stilstaan bij Erik zijn creativiteit en zijn positiviteit. Bedankt Ellen, bedankt Erik!”

Winnaar beloftevol talent: Glenn Pellis.

Glenn Pellis is de zanger/gitarist van ’T Zen Waai en De Pikkedieve. Glenn zet zich in voor en draagt het Antwerps dialect een warm hart toe.

Winnaar van de carrièreprijs: Jef Cleymans

Jef Cleymans is de stichter en bezieler van de Ekerse C-koren in 1968. Ondertussen zijn er 8 koren waarin 3 generaties Ekerenaars zingen. Jef heeft zo’n 55 jaar gedirigeerd en gezongen bij de C-koren. In die jaren heeft hij meer dan 2000 zangers uit de regio Antwerpen laten zingen en zijn liefde voor muziek en samenzang doorgegeven. Hij zette zich buiten de C-koren ook in voor het Theresiakoor, de Chiro en Scouts en Gidsen van Ekeren. Hij zorgde altijd voor verbinding tussen mensen.

Winnaar van de blikvanger: Cultuurstation Tracé

Cultuurstation Tracé is al jaren een begrip in Ekeren. Ze hebben een laagdrempelige werking en streven naar een toegankelijkheid voor iedereen. De werking is opgebouwd en gedragen door gepassioneerde vrijwilligers. Ze zetten een erg breed en divers cultuurpallet in de kijker (van jazz-jam tot beeldende ateliers en exposities). Ze blijven zoeken naar interessante (culturele) samenwerkingen binnen Ekeren. Zo heeft de jury veel lof voor hun creatieve samenwerking met BUSO De Tjalk.

De huldiging werd afgesloten met een hapje en een drankje aangeboden door het districtsbestuur.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten