• 20/06/2024

Cultuur en Groen slaan handen in elkaar om Middelheimmuseum een nieuwe look te geven

ANTWERPEN – Het Middelheimmuseum werkt dit jaar aan een nieuwe collectiepresentatie. Heel wat sculpturen krijgen een nieuwe, doordachte, plaats in het kunstpark, met een betere duiding en signalisatie. Hierbij gaat extra aandacht naar de landschappelijke elementen en de bijzondere erfgoedwaarde van de Middelheimsite. De voorbereidende plannen zijn opgeleverd en voor de uitvoering slaan Cultuur en Groen de handen in elkaar. De ontharding van een deel van het park is een belangrijke ingreep. Vanochtend werd een stand van zaken gegeven in het bijzonder op een toelichting over de inspanningen die de stad in deze fase levert op het gebied van ontharding en groenbeheer van het kunstpark.

Sinds eind 2022 zijn er grote stappen gezet in functie van de nieuwe collectiepresentatie van het Middelheimmuseum. Het openluchtdepot is aangelegd en ondertussen kregen een 40-tal werken er een nieuwe plaats. In het park werden 48 kwalitatieve hoogstammige bomen en 7 500 nieuwe heesters aangeplant. Dit najaar komen er zes bomen bij. Het museumteam maakte de selectie van werken die in de collectiepresentatie opgenomen zullen worden. Die kregen een locatie binnen de thematische opstelling. Dit gebeurde in samenwerking met Studio Moto en Atelier voor groene ruimte.

Uit de werken die in 2021 en 2022 verworven werden voor de collectie Vlaanderen, en toegewezen aan de collectie van het Middelheimmuseum, werden zes werken geïnstalleerd in het kunstpark. Dit jaar volgen er nog een tiental. In de komende weken worden nog meer werken naar het openluchtdepot overgebracht, en verhuizen kunstwerken stilaan naar hun nieuwe locaties. Dit wordt een uitgebreide technische oefening.’

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘We kijken vandaag door een andere bril naar het Middelheimmuseum en de bijzondere rol die de natuur er speelt. Kunst en park versterken elkaar en dat willen we met de nieuwe, ambitieuze, collectiepresentatie laten zien. De hele ‘choreografie’ wordt afgestemd op het ritme van de natuur: de timing voor de opstelling van de kunstwerken wordt aangepast aan de seizoenen. We houden rekening met het planten, zaaien, maaien, broeden en snoeien in het park.’

De groendienst van de stad zorgt mee voor de realisatie van het nieuwe landschapsplan. Zo wordt 2 000 vierkante meter asfalt en klinkerverharding verwijderd in het parkdeel Hortiflora van het Middelheimmuseum. Deze ontharding zorgt voor extra groene ruimte en een betere buffering en infiltratie van het regenwater. Langsheen de bosranden komt een struiklaag, het parkgebied  blijft een open en extensief beheerd grasland met weidse zichtassen. Het telt meer dan 600 verschillende planten- en boomsoorten.

De ontharding start in maart. De ontharde bodem wordt eerst ingezaaid met groenbemesters. Deze zomer zorgen die voor een kleurrijk bloementapijt, in het najaar worden ze onder de teelaarde gemengd als natuurlijke meststof. Aansluitend volgt dan de nieuwe beplanting met grasvelden en aangepast struikgewas. Els van Doesburg (N-VA), schepen voor groen: ‘Doorheen de jaren was Hortiflora een showtuin waarin verschillende tuinconcepten en tuinstijlen aanwezig waren. De ontharding maakt Hortiflora groener en futureproof: klimaatrobuuster, met meer aandacht voor waterinfiltratie en biodiversiteit.’ (EM / Foto Cultuur Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten