• 21/06/2024

Coronastudie van UA werd 3 miljoenmaal ingevuld, vandaag kan het nog één keer

WILRIJK –  Ruim drie miljoen keer werd de Grote Coronastudie van UAntwerpen de voorbije twee jaar ingevuld. Vandaag kan je voor de 46ste en laatste keer deelnemen. De wetenschappers geven je de kans de balans op te maken van twee jaar coronabeleid en de invloed daarvan op je leven en werk. Verder wordt ook naar je mening over belangrijke globale maatschappelijke evoluties gevraagd.

De Grote Coronastudie is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. Het FWO ondersteunt het initiatief financieel. De eerste ‘golf’ van de vragenlijst werd gelanceerd in maart 2020, vrij snel na het uitbreken van de coronacrisis. In het begin was er elke week een enquête. Dat tempo verminderde, maar de enquête bleef telkens massaal ingevuld worden. Op twee jaar tijd werden er meer dan drie miljoen vragenlijsten ingevuld.

Prof. Philippe Beutels, oprichter en directeur Centre for Health Economics Research & Modelling Infectious Diseas (CHERMID), verbonden aan UAntwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk: ‘‘Dat maakte de Grote Coronastudie tot het grootste initiatief in zijn soort. Deelnemen was al die tijd bijzonder relevant, want de resultaten gaven wetenschappers de mogelijkheid om inschattingen te maken over de verdere evolutie van de epidemie en de druk op de gezondheidszorg, evenals sleutelaspecten zoals de bereidheid tot vaccinatie en het mentaal welbevinden van de bevolking regelmatig op te volgen.’

Aan de vorige ronde, op 1 februari, namen nog steeds 13 800 mensen deel. Vandaag staat de allerlaatste golf op de agenda. Pierre Van Damme, gewoon hoogleraar Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen op dezelfde campus: ‘We willen iedereen bedanken die heeft deelgenomen aan de Grote Coronastudie. Iedereen die een of meerdere keren de vragenlijst heeft doorlopen, heeft geholpen het beleid te sturen en inzicht te geven in de manier waarop de coronacrisis en de bijhorende maatregelen werden ervaren.’

In de allerlaatste vragenronde kaarten de wetenschappers opnieuw de gebruikelijke thema’s aan. Ze polsen onder meer naar het mentale welzijn van de Belg en naar de houding tegenover vaccinaties. Daarnaast kunnen de respondenten een algemene balans opmaken en hun indrukken meegeven over hoe goed of hoe slecht België het heeft gedaan tegenover andere landen. Speciale aandacht gaat daarbij opnieuw naar verschillende aspecten van telewerk: hoe kijk jij terug op het thuiswerken de voorbije twee jaar? Hoe tevreden ben je over het werk dat jij en je collega’s van thuis uit hebben kunnen doen?

Daarnaast willen de wetenschappers ook achterhalen over welke maatschappelijke ontwikkelingen de mensen zich vandaag het meeste zorgen maken: de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, het klimaat, of toch nog COVID-19? En over welke evoluties verheugt men zich het meest?

De Grote Coronastudie kan nog worden ingevuld tot 22 uur via www.corona-studie.be. Ook als je nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (UHasselt).  (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten