• 17/06/2024

Coronastudie UAntwerpen: slechts één op drie wil mondmaskers op school

WILRIJK – Meer dan de helft van de leerlingen en hun ouders wil af van het mondmasker in de klas. En de overgrote meerderheid wil zich nog steeds laten vaccineren, ondanks de steeds vaker opduikende antivaxberichten. Dit zijn de twee opvallende vaststellingen uit de negentiende golf van de Grote Coronastudie van UAntwerpen.

Het ging om de eerste enquête na de fel besproken start van het schooljaar. De wetenschappers namen dan ook enkele school-gerelateerde vragen mee op in de bevraging. Er was verder onder meer ook aandacht voor de houding van de Belgen tegenover een vaccin. Actueel, nu de race naar het coronavaccin dagelijks de headlines haalt en er meer en meer antivaccinatie-boodschappen opduiken.

Let wel: de bevraging vond plaats vooraleer de ontwikkeling van het vaccin van AstraZeneca on hold werd gezet om een mogelijke nevenwerking te onderzoeken.

Een eerste analyse van de massale hoeveelheid data leverde opnieuw de nodige interessante vaststellingen op.

De bereidheid tot vaccineren neemt licht af. Professor Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven): ‘De vraag werd al meerdere keren gesteld binnen de Grote Coronastudie. Waar einde juli nog 87,6 procent zei zich zeker of waarschijnlijk te laten vaccineren, is dat nu gedaald naar 76,6 procent. De groep die zich zeker of allicht niet zal laten inenten, wordt wat groter: van 4,8 naar 9,5 procent. Allicht speelt het toenemende aantal antivaccinatie-boodschappen hier een rol.’

Drie respondenten op vier zegt (eerder) akkoord te zijn met de stelling dat nieuwe vaccins gepaard gaan met meer risico’s. Net iets meer dan de helft geeft ook aan bezorgd te zijn over eventuele ernstige bijwerkingen van een vaccin.

Over het mondmasker in de klas werd al veel gezegd en geschreven. Niet helemaal verrassend zijn mensen werkzaam in het onderwijs de grootste voorstander van het verplicht dragen van een mondmasker. Net iets meer dan de helft geeft dat aan. Een ander beeld bij leerlingen en hun ouders. In beide groepen is ongeveer één op drie voorstander van de mondmaskerplicht.

‘Het verhindert de interactie’ en ‘het verlaagt de concentratie’ zijn de belangrijkste argumenten contra het masker. Opvallend: meer dan de helft van de – kleine groep deelnemende – leerlingen zegt dat een masker toch geen nut heeft. Die mening wordt veel minder gedeeld door ouders en mensen die in het onderwijs werken.

Deelnemers in de leeftijdscategorie 18-35 en 36-65 laten zich duidelijk vaker testen op COVID-19. Niet verwonderlijk zijn dit de leeftijdscategorieën waarbinnen momenteel de meeste besmettingen worden vastgesteld.

De coronarichtlijnen schrijven voor dat mensen die in nauw contact hebben gestaan met een bevestigde COVID-19-patiënt en mensen die uit een rode zone terugkeren verplicht in quarantaine moeten. Uit de resultaten van de Grote Coronastudie blijkt dat 131 deelnemers gedurende de laatste twee weken minstens een dag in quarantaine moesten. Neyens: ‘We zien dat de 70 respondenten die in contact kwamen met een besmette persoon, zich beter aan de quarantaineregels lijken te houden dan de 61 deelnemers die uit een rode zone terugkeerden.’ (EM / Foto Pinterest)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten