• 20/06/2024

Coronastudie UA: vooral onderwijzers voelen zich onveiliger op de werkvloer

WILRIJK – Vermoeidheid en kortademigheid zijn de meest voorkomende langetermijnsymptomen na een COVID-besmetting. Opvallend: 65+-ers rapporteren beduidend minder klachten dan de jongere leeftijdscategorieën. Dat en meer komt naar voor in een nieuwe golf van de Grote Coronastudie.

Vooral deelnemers actief in het onderwijs (dertien procent) geven aan dat de situatie minder veilig is geworden. In de gezondheidszorg geeft slechts 6,5 procent aan dat de situatie minder veilig is geworden, allicht een gevolg van de hogere vaccinatiegraad in die sector. Respondenten die oordelen dat de werkplek veiliger is geworden, wijzen vooral op het beter ingeburgerd zijn van mondmaskers en het feit dat er minder collega’s tegelijk aanwezig zijn.

Er wordt minder aan volledig telewerk gedaan: in april 2020 werkte meer dan de helft van de werkende deelnemers uitsluitend thuis, op 9 februari deed ongeveer 40 procent van hen permanent aan telewerk, op 9 maart was dat nog 35 procent. Tegelijkertijd geeft 36 procent van de deelnemers die niet altijd thuis werken, aan dat de situatie op de werkvloer veiliger geworden is. Slechts acht procent is van mening dat het er onveiliger op is geworden.

Als mensen zelf mogen kiezen welke activiteiten ze eerst zouden kunnen hervatten, gaan ze massaal voor het binnen ontvangen van meer dan één persoon: 35 procent kiest het als eerste prioriteit, 69 procent zet het in de persoonlijke top vijf. Het openen van de terrassen in de horeca staat op twee. Over de vooropgestelde timing van de versoepelingen hebben de meeste deelnemers geen uitgesproken mening.

30 procent van de deelnemers heeft twee tot vier maanden na een bevestigde COVID-besmetting nog minstens één symptoom. Vier tot zes maanden na de infectie is dat nog steeds 23 procent. Dat getal daalt dus vrij langzaam. Algemene vermoeidheid en kortademigheid worden het meeste gerapporteerd. Opvallend: mensen onder de 65 jaar hebben duidelijk veel meer last van langetermijnsymptomen dan 65+-ers.

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 32ste editie toe. Opnieuw maakten 28 000 Belgen wat tijd vrij om de vragenlijst in te vullen. Naast de vragen die de deelnemers nu bijna een jaar voorgeschoteld krijgen, waren er deze keer onder meer vragen over de timing van de afbouw van de maatregelen, zoals eind vorige week door het Overlegcomité voorgesteld.

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd.

De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. De enquête kan op dinsdag 23 maart dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur via www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be. (EM / Afbeelding Pinterest)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten