• 16/07/2024

Coronanieuws uit Lier, Boechout, Lint, ELZ Zuiderkempen en ZOO Antwerpen

LIER – In het Heilig-Hartziekenhuis in Lier is de vierde COVID-19-golf duidelijk voelbaar met een dagelijkse toevloed aan COVID-19 patiënten. Net zoals in alle andere Vlaamse ziekenhuizen wordt 60 procent van de capaciteit aan intensieve zorgbedden voorbehouden voor COVID-19-patiënten. Op dit ogenblik is deze capaciteit ook effectief ingenomen. Ernstig zieke patiënten worden via een spreidingsplan naar andere ziekenhuizen overgebracht. Daarnaast worden 42 bedden voorzien voor niet-intensieve COVID-zorg.

Hoofdarts Dr. Johan Debeuf: ‘Om dit mogelijk te maken werden drie afdelingen heringericht. Ook voor de niet-intensieve COVID-patiënten zijn er de nodige afspraken met de ons omringende ziekenhuizen, maar ook daar merken we dat ook zij steeds minder plaats ter beschikking hebben. Voor het zorgpersoneel en de artsen is het alweer een extra belasting, zowel fysiek als mentaal. Mensen zijn oververmoeid en de moeilijke evenwichtsoefening tussen COVID-zorg en reguliere niet-COVID-zorg haalt veel medewerkers terug uit hun vertrouwde werkomgeving en hun vertrouwde team. Een grote en toenemende afwezigheid van zorgpersoneel is een belangrijke bezorgdheid met grote impact op de zorgcapaciteit.’ Vanuit alle medewerkers van de zorg is er de vraag om maximaal de maatregelen die door de overheid worden uitgevaardigd te respecteren. Hierdoor zal hopelijk de druk in het ziekenhuis afnemen en zullen geen harde keuzes gemaakt moeten worden. Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA): ‘Ik ondersteun deze dringende oproep vanuit de directie en het personeel van het ziekenhuis. De toestand is echt alarmerend. Wij moeten nu meer dan ooit allen samen alles doen om het virus te stoppen, dat wil zeggen, allen samen alle opgelegde maatregelen strikt opvolgen . Ik dank alle Lierenaars en Hooiktenaars bij voorbaat.’

In Boechout worden enkele activiteiten afgelast of uitgesteld. De kerstmarkt van Vremde op zondag 19 december gaat niet door. Het benefietfestival ‘Real Music For Life’ voor Kom Op Tegen Kanker op zaterdag 11 december in Theater Vooruit wordt uitgesteld naar zaterdag 21 mei 2022. De filmvoorstelling White Christmas op donderdag 16 december in Theater Vooruit wordt geschrapt, net als de seniorenwandeling op vrijdag 10 december en de pillampentocht van KWB op zaterdag 29 januari 2022.

De burgemeester van Lint besliste een afgelasting van alle evenementen, die door het lokaal bestuur georganiseerd worden en dit tot en met zaterdag 19 december. Het gaat specifiek over Lint Fonkelt (vrijdag 10 december) en Lint Klinkt (19 december). De geplande voorstellingen van UiT in Lint gaan door.

De huisartsenwachtpost Zuiderkempen vraagt om alleen te bellen voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Momenteel wordt de wachtpost overstelpt met talrijke vragen over corona. Hierdoor moeten patiënten die dringend hulp nodig hebben, te lang wachten. Voor niet-dringende vragen kan je terecht op www.wachtpostzuiderkempen.be.

.Het nationaal diergeneeskundig laboratorium Sciensano bevestigde zonet laboresultaten: de twee nijlpaarden Imani en Hermien in ZOO Antwerpen zijn besmet met het coronavirus. Beide dieren vertonen, buiten een lopende neus, geen andere symptomen en maken het goed. De dieren zitten in isolatie en de verzorgers nemen nog striktere veiligheidsmaatregelen.(EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten