Coachingstrajecten rond dementiezorg in vijf WZC’s uit onze provincie
EDEGEM –Wouter Beke (CD&V, zie foto), Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid? wil inzetten op een kwaliteitsvolle ondersteuning van zorgorganisaties inzake dementiezorg. Om dit te realiseren, worden twintig coachingstrajecten gefinancierd binnen de thuiszorg en de woonzorgcentra. Hij trekt hiervoor een budget van 159 500 euro uit.
Vijf van de trajecten liggen in onze provincie: Cadiz aan de Napelsstraat in Antwerpen, Het Paradijs in Lier, Immaculata Edegem, Prinsenhof Rijkevorsel en Stede Akkers Hoogstraten.
Vlaanderen telt meer dan 136 000 mensen met dementie en dat aantal stijgt tot 185 355 tegen 2035. Bij afwezigheid van een genezende behandeling dient vooral te worden ingezet op ondersteuning van mantelzorgers en hulpverleners. De Vlaamse overheid voerde sinds 2010 al twee dementieplannen uit en een derde is in ontwikkeling.
Centraal hierbij staat de kwaliteit van zorg en de ondersteuning van elke persoon die met dementie te maken krijgt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, kwam een tweetal jaar geleden met een nieuw denkkader rond dementiezorg voor de woonzorgcentra, thuiszorg en ziekenhuizen.
Beke: ‘Hoewel Vlaanderen al een hoog niveau van dementiezorg heeft, is er een duidelijke nood aan verdere innovatie en verdieping. Dat bewijzen de vele dossiers die werden ingediend naar aanleiding van een oproep in het voorjaar.’
‘Maar liefst 136 organisaties gingen in op de oproep die gelanceerd werd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waaronder zo’n vijftien procent van alle erkende woonzorgcentra in Vlaanderen.’
Ook de Vlaamse expertisecentra dementie die de organisaties zullen begeleiden zijn niet verrast. Directeur Jurn Verschraegen: ‘Met de coronacrisis hebben zorgvoorzieningen en mensen met dementie die er wonen, het erg zwaar gehad. Men moest terugplooien op zichzelf omwille van de isolatiemaatregelen, wat om creativiteit vroeg: soms was het een ware evenwichtsoefening bij het blijvend leveren van kwaliteitsvolle zorg.’ Daarnaast zijn ook in de thuiszorg de uitdagingen groot omdat daar de contacten zeer persoonlijk en intens zijn en omdat mensen met dementie zelf ook langer thuis willen wonen.
In de projecten Samen MENS is er voor twintig voorzieningen een coachingstraject van vijftien maanden voorzien rond persoonsgerichte zorg bij mensen met dementie. Tijdens deze trajecten worden de verschillende fundamenten van goede zorg verder verkend en toegepast op de voorziening.
Dat hier nood aan is, blijkt uit de vragen naar ondersteuning die naar voor kwamen in die 136 projectaanvragen, waarin voorzieningen omschreven wat ze al deden en waarin ze wilden groeien. Die noden waren zeer verschillend: van de organisatie van de zorg, over autonomievraagstukken, ondersteuning van mantelzorgers tot het volwaardig betrekken van de persoon met dementie. Met deze coaching krijgen de voorzieningen een sterke begeleiding op maat van hun werking . (EM / Foto CD&V)