• 21/06/2024

Circus, (klassieke) muziek, humor, theater en familievoorstellingen in Mechelen

MECHELEN – Het programma van Cultuurcentrum Mechelen voor volgend seizoen is bekend. Circus krijgt opnieuw aandacht. Maar ook sterkhouders uit de klassieke muziek en straffe namen in het theater vullen het programma. Twee thema’s zorgen voor een rode draad:  ruimte voor mentaal welzijn en verbinding via Construct Europe. De seizoensbrochure 2023-2024 is vanaf zondag 4 juni beschikbaar, dan start ook de ticketverkoop.

In het najaar wordt een Ode aan de donkerte gebracht. Er is vandaag de dag een steeds groeiende aandacht voor mentaal welzijn. De focus ligt echter vaak op het boeken van vooruitgang, op verbetering. Maar iedereen heeft wel eens donkere gedachten. Gedachten die beleefd mogen worden en de ruimte moeten krijgen die ze nodig hebben. Daarom staan er enkele voorstellingen op het programma waar donkere gedachten mogen ‘zijn’.

En in het voorjaar van 2024 staan met Construct Europe verbinding, samenwerking en dialoog centraal. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: ‘Voor ons stadsfestival Construct Europe is de enthousiaste medewerking van het Cultuurcentrum bijzonder goed nieuws. België neemt dan het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich en dat wordt gevierd met een groots cultureel en maatschappelijk stadsfestival. Een heel scala aan diverse disciplines en sectoren zullen aan bod komen: cultureel erfgoed, onderwijs, theater, dans, spektakel, sociaal-artistiek werk, muziek, (buurt)sport, burgerparticipatie en culinaire beleving.’ Theater Malpertuis brengt de voorstelling ‘Varkensstal’ en we krijgen we een kroniek over de Europese man aan de hand van Carl Von Winckelmann.

Dankzij circusschool Circolito duiken heel wat artiesten op die een band hebben met Mechelen. Net als voor de voorbije seizoenen krijgt circus extra aandacht. Ook ‘Winterslaap’ wordt verdergezet, een reeks van concerten voor fijnproevers die het winterse gevoel omarmen. Met de programmatie voor klassieke muziek worden de spots gericht op verschillende artiesten en collectieven uit Mechelen: sopraan Charlotte Wajnberg (laureate Koningin Elizabethwedstijd voor zang 2018), Zefiro Torna, Casco Phil, violiste en docente Ann Cnop brengt Bach, en de docenten en leerlingen van het conservatorium staan ten tonele met het project Zeitgeist Toned. Daarnaast zijn er enkele toegankelijke voorstellingen met Johan Op de Beeck over Lodewijk XVI en met Wim Opbrouck en het Vlaams Radiokoor over Johannes Brahms. Ook de hedendaagse muziek komt ruim aan bod met onder meer Trixie Whitley, Ruben Block, Tourist LeMC, Brussels Jazz Orchestra en Isolde Lasoen.

Humor is er met Kamal Kharmach, An Nelissen en Alex Agnew. In het theateraanbod vinden we  Bruno Vanden Broecke met Klink., hij staat ook samen met Valentijn Dhaenens op de planken met Rexit! (KVS), en Joke Emmers met Surfer Rosa Begijntje (Het nieuwstedelijk). Daarnaast zullen bezoekers en toeschouwers ook een aantal jonge talentvolle gezelschappen kunnen ontdekken. Zo brengt het gezelschap ‘De Hoe’ hun eerste grote voorstelling. Dit is een samensmelting van Compagnie de Koe en Hof van Eede die voor hun producties de samenwerking met jonge, nieuwe collectieven opzoekt.

Kapitein Winokkio komt weer langs. Maar ook de Mechelse theatermakers van Het kwartier, podiumkunst voor de kleinsten met Het Wolk, en het betere stunt en vliegwerk van Collectif Malunés komen op het appél. Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘In 2023 wordt onze bekendste muzikale net-niet Mechelaar Jan De Smet 70 jaar. Hoewel hij in Duffel woont, schittert zijn naam in gulden letters in de ‘Grote Encyclopedie van de Mechelse Muziek’. We starten het nieuwe seizoen dan ook feestelijk met twee concerten van de opper Snaar: éénmaal met een luxe programma in de schouwburg en éénmaal intiem in het cultuurcentrum.’ Info vanaf 4 juni via https://cultuurcentrum.mechelen.be/. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten