• 18/07/2024

Chronische pijn van GZA-patiënten voortaan vanop afstand gecontroleerd

WILRIJK – Vandaag startte de Brai²n-afdeling in GZA Ziekenhuizen met de controle op afstand van neurostimulatoren, die worden gebruikt in de behandeling van onder meer chronische pijn.

Patiënten hoeven zich dus niet meer voor elk probleem naar het ziekenhuis te verplaatsen, wat hen heel wat extra comfort en tijdswinst geeft.

Voor de controle op afstand maakt het ziekenhuis gebruik van de NeuroSphere™ Virtual Clinic van Abbott.

GZA Ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in Antwerpen en het tweede in België dat start met deze nieuwe technologie.

De dienst neurochirurgie van GZA Ziekenhuizen coördineert ook de activiteiten van Brai²n Antwerp, het onderzoeks- en behandelingscentrum voor neuromodulatie van GZA Ziekenhuizen.

Neuromodulatie beïnvloedt de activiteit van het centrale zenuwstelsel via bijvoorbeeld elektrische impulsen. Dit kan een oplossing bieden voor sommige patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn of bewegingsstoornissen (onder meer Parkinson).

Een neurostimulator is een medisch implantaat dat lijkt op een pacemaker en dat via elektroden lichte elektrische impulsen geeft in de ruimte rondom het ruggenmerg.

Op die manier worden pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen onderbroken. Neurostimulatie kan een oplossing bieden voor patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn.

Dr. Tony Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie bij GZA Ziekenhuizen met consultatie op Campus Augustinus Wilrijk: ‘Uitgebreide programmaties van neurostimulatoren gebeuren op afspraak bij Brai²n Antwerp, het onderzoeks- en behandelingscentrum voor neuromodulatie van GZA Ziekenhuizen op campus Sint-Augustinus.’

‘Dankzij de NeuroSphere™ Virtual Clinic kunnen patiënten bij problemen met het systeem nu ook van thuis uit videobellen met onze neurostimulatiedeskundige, zodat die vanop afstand de instellingen kan controleren en kan nakijken welk probleem zich voordoet.’

‘Dat kan bijvoorbeeld gaan om een lege batterij, een alarm of melding die verschijnt, of een defect aan een elektrode waarbij we vanop afstand alvast de juiste procedure kunnen opstarten.’

‘Voorheen moesten patiënten voor dat soort problemen naar het ziekenhuis komen. De controles op afstand betekenen dus heel wat extra comfort voor onze patiënten, zeker als ze wat verder van het ziekenhuis wonen of slecht te been zijn.’

De NeuroSphere™ Virtual Clinic is compatibel met de recentere neurostimulatoren van Abbott en werkt via een beveiligde app.

Vandaag werd het systeem bij de eerste patiënt van Brai²n in GZA Ziekenhuizen geïmplementeerd. (EM / Foto GZA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten