Chocolate & Pateekesweek in Antwerpen, Mortsel, Turnhout, Mechelen, Lier en Herentals


HERENTALS – Koekenstad dompelt je jaarlijks onder in een wereld van koekjes en chocolade. Men organiseert telkens een expositie, twee proeverroutes, de Chocolade & Pateekesweek en de Antwerpse Handjes illustratiewedstrijd. Dit laatste gaat dit jaar evenwel niet door.

Piet De Lombaerde, projectverantwoordelijke Koekenstad: ‘Deze tiende editie staat in het teken van de koffiekoek. Met een keur aan specialisten heeft Koekenstad de geschiedenis uitgepluisd, gepuzzeld en zijn we tot merkwaardige ontdekkingen gekomen. Als je wil deelnemen koop je een Chocolate & Pateekes Pass. Deze pas is verkrijgbaar bij Visit Antwerpen en de deelnemende zaken in Antwerpen, Mortsel, Turnhout, Mechelen, Lier en Herentals. De pas kost tien euro en bevat tien coupons waarmee je bij de deelnemende zaken van lekkers kunt genieten. Aan de pas zit een kortingsbon voor een koffiekoekenpakket. De bon is geldig tot en met dinsdag 15 maart.’

Het initiatief ontstond in Antwerpen. Nadien werden de randgemeenten erbij betrokken en nu volgen de Antwerpse centrumsteden Turnhout, Mechelen, Lier en Herentals. Wij gingen een kijkje nemen bij Patissier Tom Smet (zie foto) bij bakkerij A. Tatin aan de Lichtaartseweg in Herentals.

Smet: ‘Ik en mijn vrouw Mia baten de zaak al zeventien jaar uit. Wij proberen geregeld nieuwe dingen uit maar hebben ook aandacht voor de gewone, alledaagse dingen zoals een goed sjoeke, een degelijke javanais of vateltaart. Onze ambachtelijke koffiekoeken maken we met bloem van een kleine molenaar uit Frankrijk en originele Ardense boter. Voor pudding halen we onze (koe)melk bij een boer uit Olen. We gebruiken gist waaraan vitamine D is toegevoegd. Ons zout bevat extra jodium. Additieven zoals ‘verbeteraars’ en andere E-nummers gebruiken we niet.’

De Lombaerde ‘We hebben ontdekt dat de croissants van vandaag worden gemaakt volgens een ander recept dan voor 1900. De Fransen zijn in die periode beginnen experimenteren door gist bij de bladerdeeg te doen. Bladerdeeg bestond al sinds de zeventiende eeuw. Ook het omdraaien en het boter tussen gooien bestond al. In Nederland hebben ze  een korstdeeg maar dat is geen luchtig gebak. De ingreep van de Fransen was een succes. In 1910 was er een wereldtentoonstelling in Brussel en toen hebben ze een vierkante koffiekoek voorgesteld. Dat was duidelijk het eerste Belgische exemplaar. Ze noemden hem de ‘Exposition’.  We weten niet exact of er pudding inzat en chocolade op lag. In ieder geval is die laatste versie bij alle bakkers de meest gevraagde koek. Er is al veel geëxperimenteerd maar uiteindelijk grijpt iedereen terug naar de vertrouwde vierkantige chocoladekoek.’’

Er is een link tussen Antwerpen Koekenstad en Herentals.  De Lombaerde: ‘Onze eerste editie stond in het teken van De Beukelaer. Die waren gevestigd aan de Lange Kievistraat in Antwerpen Nadien zijn ze verhuisd naar Herentals waar ze samen zijn gegaan met Parein.’ En Smet heeft nog een leuk weetje. ‘Wie weet dat de croissant door Turken in Oostenrijk is ontstaan? Vandaar die vorm: een halve maan. In Frankrijk en ook bij ons is hij dan verder ontwikkeld.’ Een overzicht van de deelnemers aan de pateekesweek: https://www.antwerpenkoekenstad.be/pateekesweek/winkels/ . (EM)

 


Related post